Novosti

Maslinarstvo u Hercegovini u usponu: Otvorena i sedma uljara


Na području Hercegovine u posljednjih 10 godina otvoreno je 7 uljara.  Jedna od njih otvorena je u Stocu u sklopu sajamske manifestacije “Hercegovački plodovi Mediterana”. Projekt financira Vlade Republike Hrvatske, a na međunarodnom sajmu, uz ostalo, predstavljeni su proizvodi i prerađevine domaćih i proizvođača iz šire regije.

Sto hektara maslinika zasađenih na području Hercegovine kroz godine je iziskivalo veće kapacitete za samu preradu. Novootvorena uljara će doprinijeti bržoj i kvalitetnijoj proizvodnji kao i plasmanu proizvoda na prodajno tržište. Uz ostalo, Hercegovačka udruga maslinara i uljara radi na brendiranju maslinovog ulja što pokazuje dobar i perspektivan put širenja hercegovačkog maslinarstva.

– Danas imamo prigodu da otvaramo kapacitet od 250 kilograma, to je mnogo više, brže, to će mnogo značiti za nas maslinare na dubrovačkoj visoravni, a i šire, čak i iz Hrvatske su ovdje donosili ljudi, kaže Božo Šimunović.

Predsjednik Udruge Hercegovački plodovi Mediterana Zoran Rajič ističe za FTV kako u Hercegovini ima 7 uljara:
– Ipak je sad to neki kapacitet, jer maslina je specifična – ona traži preradu čim se ubere, u roku 24 sata da se taj plod preradi da bi se dobilo ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Godina 2022. pokazala se pogodnom za maslinare, ističu proizvođači.