Novosti

Radionica i predavanje za maslinare u Neumu


U četvrtak, 9. februara, u Neumu će se održati radionica i predavanje za maslinare u suradnji s Općinom Neum, Institutom za jadransku kulturu i melioraciju krša iz Splita, te Prehrambeno-poljoprivrednim fakultetom iz Mostara.

Početak je zakazan za 13 sati u Broćancu, gdje će, uz stručnjake i agronome iz općine Neum, biti i kolege iz Zavoda za jadransku kulturu i melioraciju krša iz Splita, koji će demonstrirati rezidbu i njegu oštećenih stabala maslina na mjesto, na izgorjelim maslinicima.

Cilj ove radionice je okupiti što veći broj maslinara da čuju preporuke stručnjaka, ali i da na licu mjesta saznaju nešto više o rezidbi i njezi površina zahvaćenih požarom, saopćeno je iz Općine Neum.

Istog dana, u 18 sati u “Grand hotelu Neum” dekan i profesori Prehrambeno-poljoprivrednog fakulteta iz Mostara i stručnjaci Instituta za jadransku kulturu i melioraciju krša iz Splita održat će predavanja na teme ” Glavne štetočine i zaštita maslina” i “Gnojidba i prihrana maslina”.

Osim predavanja, predviđen je i susret maslinara sa profesorima i stručnjacima koji će odgovoriti na sva pitanja i nejasnoće.

Znajući da je maslinarstvo dijelom tradicija Neuma i njegovog zaleđa, ovo je tek prvi od planiranih skupova i predavanja na ovu i slične teme u Neumu, a sve u cilju edukacije i pomoći lokalnim poljoprivrednicima i maslinarima, kao i mogući podsticaj za one koji tek planiraju da se bave maslinarstvom, navode organizatori.