Novosti

Coca-Colin projekat Raise the Bar Youth: Srednjoškolci će spremnije izaći na tržište rada uz edukaciju


Osnaživanje mladih u fokusu je Coca-Colinog projekta Raise the Bar Youth koji je nedavno započeo u završnim razredima srednjih ugostiteljskih i turističkih škola u Bosni i Hercegovini. To je dio je projekta Raise the Bar koji Coca-Cola HBC Adria provodi u Hrvatskoj od 2019. godine. Projektom Coca-Cola podržava svoje partnere u turizmu i ugostiteljstvu u odgovoru na izazove s kojima se susreću u potrazi za osposobljenim i kvalifikovanim osobljem, te povećanjem vlastite konkurentnosti i održivosti. Budući kuhari, konobari, slastičari, ugostiteljski tehničari, kulinarski tehničari na radionicama se, tokom dva školska časa, upoznaju sa komunikacijskim vještinama važnim za funkcionisanje u timu, te poslovnim vještinama i samozapošljavanjem. Dodatno ohrabrenje i savjeti prenose se kroz video poruke uspješnih bh profesionalaca – kuvara, barmena i restoratera.

– Osnaživanje mladih je pravac naše društveno odgovorne strategije kojem smo dosljedni i kroz koji smo u proteklih godina, različitim projektima obuhvatili skoro pet hiljada mladih u Bosni i Hercegovini. Naša analiza, a potom i istraživanje koje smo proveli u suradnji sa specijalizovanom agencijom, koje je obuhvatilo odgovore učenika, profesora, i ljudi iz ugostiteljstva i turizma, potvrdili su ono o čemu se puno govori – nedostatku dovoljno kompetetne radne snage u polju ugostiteljstva, gdje su naši ključni kupci i partneri. Raise the Bar Youth je Coca-Colin odgovor na potrebu da se sadržaji važni za ugostiteljstvo i turizam u školama kojih nedostaje ili nisu zastupljeni u dovoljnoj mjeri približe mladima iz završnih razreda – poručio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

Coca-Cola HBC Adria u Bosni i Hercegovini aktivno ulaže u lokalne zajednice kroz projekte održivosti, te edukacije i razvoja mladih, a kroz program Raise the Bar Youth želi da ostvari saradnju sa svim srednjim ugostiteljskim školama i ponudi mogućnosti dodatne edukacije i dodatne sadržaje njihovim učenicima o vještinama kao što su komunikacija i timski rad, te ih tako potakne da otkriju više o samozapošljavanju nakon što čuju savjete i preporuke vrhunskih stručnjaka iz ovih područja i renomiranih profesionalaca iz ugostiteljskog sektora. Dodatno, cilj projekta Raise the Bar Youth je utjecati na povećanje zainteresovanosti mladih za ostajanje u profesijama u ugostiteljstvu, kroz unaprijeđenje kvaliteta sektora i poboljšanje ugleda i reputacije ovih profesija.