Novosti

SASE: Eksplodirale dionice energetskih kompanija


Odavno na Sarajevskoj berzi nije prevladavao pozitivni sentiment kao što je to bilo prošle sedmice.

Berzanski indeksi bili su u “zelenom” , a najviši rast registrovao je elitni SASX-10 (prati kretanje cijena prvih 10 kompanija na tržištu mjereno po tržišnoj kapitalizaciji i frekvenciji trgovanja) koji je zabilježio povećanje od 10,5 posto i premašio vrijednost od 1.000 poena.

Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI, je porasla 9,2 posto, dok je vrijednost indeksa SASX-30 zabilježila rast za 2,89 posto.
Jedino je van trenda bio indeks investicionih fondova BIFX, čija se vrijednost nije mijenjala.

Pozitivni senetiment na tržištu dale su prije svega dionice energetskih preduzeća, kojima akutelna kriza pogoduje, posebno Elektroprivrede BiH koja je “eksplodirala” dobivši na vrijednosti nešto manje od 40 posto. U sedmicu je ušla sa cijenom od 15,97 KM, a završila sa 22,29 KM.

Cijena dionice EP HZHB Mostar je takođe porasla, ali znatno manjih 7,3 posto i iznosila je na kraju sedmice 31,11 KM.

Energoinvest, kojemu energetska kriza i rast cijena gasa idu u prilog, takođe je imao dobru sedmicu na berzi.

Dionica je dobila na vrijednosti 20,9 posto dostigavši cijenu od 1,39 KM, koju odavno nije imala. Posljednjih mjeseci cijena je bila uglavnom oko 1.00 KM ili niže od toga.

Visok rast imala je dionica BH Telecoma koja je pridobila 14,7 posto vrijednosti na sedmičnom nivou dostigavši cijenu od 15,83 KM. Kompanija je u toku sedmice izvijestila o nagradi za članove Uprave za, kako je obrazloženo, izuzetne rezultate u poslovanju u prethodnoj kalendarskoj godini.

Pozitivno ozračje odrazilo se i na tržišnoj kapitalizaciji Sarajevske berze koja je zabiljažila rast na sedmičnom nivou od 5,9 posto i premašila je vrijednost od 6 milijardi KM ( u petak je iznosila 6.247.749.091,00 KM).

(Indikator.ba)