Novosti

Potencijalnim aplikantima za grantove iz Challenge fonda objašnjeni uvjeti i pravila


Potencijalnim aplikantima iz Bosne i Hercegovine i Švedske za sufinansiranje realizacije njihovih isključivo inovativnih poslovnih ideja u BiH, realizatori u Projektu Challenge to Change 3 su pojasnili uvjete i pravila tokom informativne sesije održane u Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovaj program finansira Švedska, a odabrani aplikanti mogu biti isključivo registrovani pravni subjekti i dobiti grantove do 10.000 eura iz Challenge fonda ako su u kategoriji startup-a i registrovani su najmanje šest mjeseci a najviše dvije godine. Privredni subjekti s više od dvije godine poslovanja i do 250 zaposlenih mogu dobiti grant do 30.000 eura.

Odabrani aplikanti su obavezni obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50 posto ukupne vrijednosti predloženog projekta.

Poziv za apliciranje u navedenom projektu, koje može biti isključivo online putem, otvoren je do 23. novembra ove godine.

Bitno je da aplikanti prijave inovativne poslovne ideje, održive i s društvenim uticajem, te da ih obavezno realiziraju u Bosni i Hercegovini, objašnjeno je.

Djelatnosti iz kojih ne mogu aplicirati su namjenska industrija, priređivanje igara na sreću i proizvodnja alkohola i cigareta.

Aktivnosti u odabranim poslovnim projektima ne smiju ugrožavati životnu sredinu.

Aplikativna forma nije komplikovana, rečeno je također tokom današnje informativne sesije.

Challenge to Change 3 je trogodišnji projekat ukupne vrijednosti tri miliona eura, čiji je finansijer Švedska, a implementator Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu s Agencijom za razvoj preduzeća EDA. Partner je i Region Ostergotland, istočna Švedska.

Cilj je da inovativnim poslovnim idejama dovede do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini.