Tema u fokusu

Goražde: Industrijski potencijali i uvjeti za razvoj turizma


Na obalama plahovite Drine vijekovima ponosno stoji Goražde, grad heroj koji slovi za prijestolnicu istočne Bosne. Grad u kojem se proizvode dijelovi za Ferrari, Porsche, Audi i mnoge druge autobrendove, vezovi za skije i 20.000 drugih proizvoda. Naravno, u Goraždu je i Prevent.

Pored industrijskih potencijala, Goražde obiluje prirodnim ljepotama i ima odlične uvjete za razvoj turizma, posebno seoskog, ali i avanturističkog, jer je idealan za sve koji vole aktivan odmor i kampiranje. Ljepotica Drina privlači kupače, brojne kajakaše, veslače i ribolovce.

Kupališta kraj Drine

Kako je zbog Drine Goražde poznato vijekovima, tako se u njega i dolazi najčešće zbog nje. Rijeka je omiljeno mjesto ljubiteljima raftinga, ali i plivačima. Kažu da svako ko je u Drini naučio plivati postane vrstan plivač, jer ga ova hladna i brza rijeka očeliči i ojača. Goraždani se vole kupati na Žanju, kupalištu u srcu grada, ali i na okolnim izletištima čijom se pozamašnom brojkom Goražde zaista može pohvaliti. Jedno od omiljenih je i izletište Rorovi, sa kojeg se Drina i Goražde vide kao na dlanu.

Ako Drinom ne splavare ili se u njoj kupaju, onda pecaju ribu na gornjim obalama rijeke ili odmaraju u mnogobrojnim restoranima i kafićima smještenim uz obale.

Ljeti je Goražde naročito živo. U njega tada pristigne i dijaspora, a brojni su i oni koji u grad dolaze radi tradicionalnog Festivala prijateljstva koji se održava svakog augusta. Svi dobro znaju da koncerti ispred sportske dvorane traju do kasno u noć, a da koncerti na otvorenom imaju posebnu čar. Tokom godine u gradu se održava više manifestacija, a jedna od omiljenih je posvećena i istaknutom bh. književniku i ljekaru Isaku Samokovliji.

Zimi je u Goraždu popularno klizanje na otvorenom, na ledenoj plohi površine od 370 kvadratnih metara, na platou dvorane Mirsad Hurić.

Grad Heroj

U srcu grada nalazi se jedan od simbola koji podsjeća na njegovu ratnu historiju – „most ispod mosta”. Most je izgrađen 1994. godine, u najtežoj godini za tada zaštićenu zonu UN-a, i bio je jedina mogućnost za komunikaciju ljudi i robe, odnosno mogućnost za povezivanje lijeve i desne obale rijeke Drine tokom rata.

Vrijedi posjetiti i Zavičajni muzej Goražde čija postavka govori o gradu i njegovim stanovnicima u periodu od 1992. do 1995. godine. Kroz lične predmete Goraždana i Goraždanki predstavljena je priča o opstanku i borbi za život. To je, prije svega, priča o kreativnosti, inovativnosti i nepokolebljivom duhu stanovništva grada pod opsadom.

Goražde je očuvalo i stare mahale i kuće, ali i jednu od najvećih srednjovjekovnih nekropola u Bosni i Hercegovini na kojoj se pretpostavlja da se nalazi oko 600 stećaka, a riječ je o nekropoli Goršić polje. Grad pored islamske kulture ima i značajan pečat pravoslavne – crkvu izgrađenu 1446. godine. Upravo u ovoj crkvi su 1521. godine izdate prve štampane novine u zemlji.

Drina kao i njene pritoke Prača, Kolina i Kosovska rijeka obiluju bogatim ribljim fondom i pravi su ugođaj za ribolovce. Čuvena je drinska mladica koja može dostići težinu do 37 kilograma, a privlačne su i pastrmke i druge vrste riječnih riba pa je sportski ribolovni turizam u zamahu.