Novosti

Oduzeta dozvola lizing društvu Mogo d.o.o. Sarajevo


Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine oduzela je dozvolu za obavljanje poslova lizinga društvu Mogo d.o.o. Sarajevo, podružnici istoimene latvijske finansijske grupe, izvještava Indikator.ba.

Rješenje o oduzimanju dozvole izdato je po zahtjevu samog društva, a njime se zabranjuje sklapanje novih lizing poslova, izuzev onih kojima se osigurava prestanak lizing društva.

Mogo je na tržište Bosne i Hercegovine stigao 2018. godine ali nije uspio razviti obziljniji posao u sektoru lizinga.

U 2021. godini ukupni plasmani društva bili su svega 22.000 KM, a potraživanja po finansijskom lizingu iznosila su 595 hiljada KM. Na polugodištu ove godine društvo nije imalo plasmane, a ostvarilo je gubitak od 225 hiljada KM. Zapošljavalo je 8 radnika.

Lizing društvo Mogo d.o.o. Sarajevo je dio Mogo Finance Grupe sa sjedištem u Latviji. Društvo je u 100 postotnom vlasništvu Pole Albertsa iz latvijske prijestonice Rige.

Mogo Finance Grupe, kako se navodi na njihovoj web stranici, osnovana je 2012. godine, a posluje u 10-ak država centralne i istočne Evrope.
Grupa pruža usluge leasinga za kupovinu polovnih automobila i leaseback usluge automobila za sve marke i modele vozila, bez ograničavanja starosne dobi vozila.

Krajem 2021. godine oduzeta je dozvola društvu Vantage Leasing koje je proradilo 2019. nastavivši poslovanje nekadašnjeg VB Leasinga d.o.o. Sarajevo.

Izvor: indikator.ba
Foto: mogo.ba