Turizam i ekologija

Gradačac: Voćarski kraj, najpoznatiji po uzgoju šljiva


Među obroncima planina Majevice i Trebave smjestio se Gradačac, kojeg danas znamo kao izuzetno bogat voćarski kraj i čuvara blaga Zmaja od Bosne.

Prva asocijacija na Gradačac je da je to grad Zmaja od Bosne – omiljenog bosanskog junaka Huseina-kapetana Gradaščevića kojeg historija pamti kao jednog od najvažnijih historijskih ličnosti naše zemlje jer se borio za bosansku autonomiju u doba Osmanskog Carstva.

U Gradačcu je očuvana i kula koja nosi njegovo ime, izgrađena 1821. godine, a koja predstavlja najznačajniji kulturno-historijski i nacionalni spomenik BiH. U sklopu kule se nalazi i Centar za kulturu sa zanimljivom muzejskom zbirkom, ali i restoran u kojem možete probati zanimljiv specijalitet, tzv. Gradačačku kutiju, jelo koje se pravi u kutiji od cipela.

Pored kule, sačuvana je i zaštićena džamija Husejnija koju je podigao Husein-kapetan 1826. te stara biblioteka u njenom haremu koja je sagrađena 1839/40. godine kao prva javna biblioteka u Gradačcu. Utemeljitelj i vakif biblioteke bio je pjesnik Fadil-paša Šerifović.

U blizini je i rodna kuća Husein-kapetana u kojoj je donedavno živio i njegov posljednji potomak Bego. U staroj gradskoj jezgri 1824. godine Husein-kapetan je izgradio i sahat-kulu visoku 21,50 metara.

Grad poznat po šljivama

Kada u Gradačcu rode šljive, raduje se cijela BiH. U ovom poznatom voćarskom kraju, najpoznatijem po uzgoju šljiva, već nekoliko decenija se odražava turističko-privredna manifestacija Sajam šljive na kojoj se predstavljaju izlagači iz cijele BiH i regije.

Najpoznatije izletište nadomak Gradačca je ranč Mionica, prvorazredna destinacija za jahanje, dok je u naselju Skugrić nadomak Gradačca rado posjećen reprezentativni hotel i destilerija Monogram sa kušaonicom pića i zasadima jabuke i kruške na 35 hektara.

Banja Ilidža

Gradačac je još jedan u nizu gradova u BiH koje ima banju Ilidža. Bogat je termalnom vodom koja je blago radioaktivna, a njena stalna temperatura iznosi 28,5 ˚C, te se na njoj nalazi poznato banjsko lječilište. Kako je smješteno između dva jezera Hazna i Vidara na kojima se rado izletuje, i pacijenti i posjetioci banje mogu uživati na njihovim uređenim plažama i trim-stazama u trenucima opuštanja od liječenja.

Na jezeru Hazna inače se ljeti mnogi kupaju, dok na Vidari možete uživati u vožnji kajakom ili pecanju.

Herojski grad

Najstarija sačuvana građevina u Gradačcu je Sviračka džamija iz 1799. godine, specifična po tome što joj je munara s lijeve strane i što je napravljena od sedre, posebne vrste kamena.

Od znamenitosti u Gradačcu je još zanimljivo vidjeti oklopni voz koji stoji kao spomenik čuvenoj bitki i historijskoj pobjedi branilaca Gradačca, Crkvu svetog proroka Ilije i katoličku Crkvu sv. Marka Evanđeliste.

(E. A.)