Tema u fokusu

QSD iz Mostara: Uposlenicima obezbjedili iznadprosječna primanja, 13. platu i sudjelovanje u profitu firme


Jubilej od sedam godina izuzetno uspješnog poslovanja, koji je kompanija QSD d. o. o. Mostar, specijalizirana za razvoj mobilnih aplikacija za Android i za iOS, proslavila 7. novembra, obilježen je i rekordnim poslovnim rezultatima u 2022., te povećanjem broja uposlenika za 60%.

QSD je jedna od prvih kompanija u BiH, čija se skupina inženjera programera još 2010. godine posvetila razvoju mobilnih aplikacija za Android i za iOS, a od 2015. su postali tim sposoban da realizira kompletnu tehničku stranu projekata.

Danas se ova kompanija može pohvaliti listom od 230 uspješno realizovanih projekata, dok njihove aplikacije na svjetskom tržištu dosežu od milijun do čak 200 milijuna korisnika.

Povodom ovog značajnog jubileja direktor Alžan Soldić ističe da su zadovoljni uposlenici njihov recept za poslovni uspjeh.

„Proslava sedmog rođendana QSD-a prilika je da pogledamo u prošlost i realno sagledamo koliko smo napredovali ili nazadovali, kako na vanjskom, tako i na planu odnosa prema uposlenicima. Mi nekoliko puta godišnje preispitujemo napredak ili nazadak po svim planovima, jer nam je cilj što ranije uočiti skreće li QSD sa zacrtanog kursa. Firma se unapređuje dok su uočeni problemi maleni, jer takve probleme je lakše popraviti. Što firma bolje posluje i što su uposlenici zadovoljniji, to mi u menadžmentu više radimo na održavanju takvih uvjeta“, istaknuo je Soldić.

 

Poslovni rast od 20 do 40 posto

A o tome koliki su iskorak napravili u kompaniji QSD kad su u pitanju poslovni uspjesi, najbolje govore njihovi pokazatelji o poslovanju u 2022. Godina.

„Već smo za devet mjeseci ove godine ostvarili poslovni rast od 20% do 40%, što je zaista iznad naših očekivanja. U 2022. godini smo povećali i broj uposlenika za 60%. Ako se nastavi ovakav trend rasta i povjerenja klijenata u naše usluge, do kraja 2023. godine bismo trebali ostvariti dodatni rast od 80 do 100%“, najavljuje Soldić.

Inače, intezivni razvoj kompanije QSD iz Mostara započeo je od 2017. godine, kada su reformirali svoje procese i ciljeve.

Cilj – iznadprosječni uvjeti poslovanja

„Od tada se fokus firme kanalizirao u dva smjera. Prvo usmjerenje bilo je ka razvoju startupa, gdje QSD preuzima kompletni tehnički dio projekta. Drugo usmjerenje je omogućilo QSD-ovim stručnjacima da pomažu velikim svjetskim kompanijama u razvoju njihovih proizvoda. Ali, možda najbitnije od svega je da smo od 2017. godine, na nivou kompanije odlučili, da je jedan od naših glavnih ciljeva obezbjeđenje iznadprosječnih uvjeta poslovanja za naše radnike“, naglasio je Soldić.

Benefiti za uposlenike QSD-a

U kolikoj mjeri su u tome uspjeli, najbolje govori činjenica da su svojim uposlenicima, koji inače imaju iznadprosječna primanja, obezbjedili još i 13. plaću, kao i mnoge druge benefite.

„Ponosni smo na činjenicu da smo našim uposlenicima omogućili i sudjelovanje u raspodjeli profita firme, i to kao prva IT firma u Hercegovini, te jedna od prvih u BiH. Kada se sumiraju ovakvi financijski parametri: iznadprosječna primanja, 13. plaća i sudjelovanje u profitu firme, smatram da smo postavili takve trendove, koje bi trebale slijediti i druge IT firme, ukoliko žele zadržati svoje uposlenike“, istaknuo je Soldić.

Prave pametni IoT uređaj za Amazon

QSD se može pohvaliti da u svom portfoliu ima više od 230 uspješno realizovanih projekata. U ovom momentu najviše nade polažu u projekt njemačkog investitora, za koje prave pametni uređaj iz sfere tzv. IoT ( Internet od Things) uređaja.

„Uređaj je koncipiran na takav način da će ga koristiti velike kompanije poput Amazona. Ovakvi projekti predstavljaju izuzetan poticaj za nas, jer na stolu imamo početnu verziju nečega o čemu bi sutra mogle pričati svjetske TV kuće“, tvrdi Soldić.

Menadžment kompanije QSD je tokom 2022. godine marljivo radio na stvaranju kontakata sa velikim investitorima.

Nova investicija fonda iz Izraela

„Ako uspijemo realizirati sve ono što smo zamislili, u 2023. godini očekujemo proširenje suradnje sa Philipsom, te novu investiciju iz velikog investicijskog fonda Izraela, što bi nam omogućilo ne samo udvostručavanje broja uposlenika, nego i dodatni financijski rast“, s optimizmom kaže Soldić.

Kako dalje navodi, zbog pandemija Covid-19 hibridni način razvoja aplikacija doživio je svoj boom. Velike svjetske IT kompanije su uložile ogromna sredstva za dalji razvoj hibridnih rješenja koji krajnjim korisnicima nude vrhunsko iskustvo, a investitorima uštede do 30%.

QSD-ove aplikacije za preko 200 miliona korisnika

„QSD u svom radu koristi i tradicionalni i hibridni pristup. Naša najuspješnija aplikacija do sada ima preko 40 milijuna korisnika i to je takav proizvod da ga je teško nadmašiti. Inače, aplikacije na kojima su radili QSD-ovi inženjeri danas koristi preko 200 milijuna korisnika širom svijeta. Točan broj je nemoguće odrediti, jer naši inženjeri nisu radili samo na aplikacijama za krajnje korisnike, nego i na bibliotekama koje koriste velike kompanije, poput Ubera i Nike“, objašnjava Soldić.

Tržište IT svijeta je veoma dinamično i prema mišljenju Soldića, u periodu od pet narednih godina otvorit će se nova, pogotovo u sferi virtualnog svijeta (Meta i AR).

„Na period od 10 godina očekujem ulazak pametnih uređaja u samo ljudsko tijelo, najprije za medicinske svrhe, a potom i u svijetu profesionalnih sportova. Ovo će nam omogućiti kvalitetniju dijagnostiku bolesti, te detekciju narušenog zdravstvenog stanja pacijenata“, rekao je Soldić.

(Piše: Irena Vasić-Dobrić)