Novosti

RCB Nanotehnologija: U bivšoj hali TAS-a kod Sarajeva uskoro posao za 100 ljudi


Na lokalitetu Stare industrijske zone u Vogošći uz postojeće privredne subjekte, od prije dvije godine nalazi se još jedna kompanija.  RCB Nanotehnologija osnovala je Tehnički razvojni centar za preradu perliranog karbona koji ima široku primjenu u građevinarstvu i industriji.

Sve potrebne saglasnosti za otvaranje kompanije i početak proizvodnje izdate su u Općini Vogošća, a također su prikupljaju i sve druge dozvole kako bi se radilo u skladu sa svim tehničkim i ekološkim standardima.

Tehnologija izdvajanja crnog karbona patentirana je u Njemačkoj i nije štetna po zdravlje ljudi i okoliš, izjavila je direktorica kompanije Hanadi Džabić, koja je naglasila da će se u Vogošći raditi samo konačni i naručeni proizvod bez procesa koji zagađuju okolinu, jer je nafta osnova sirovina za dobijanje crnog karbona.

Trenutno je u ovoj komaniji zaposleno 30-tak radnika, a kada se naredne godine krene sa proizvodnjom planirano je otvaranje još 100 radnih mjesta.

Uskoro će početi i opremanje stare hale nekadašnjeg TAS-a u kojoj će se nalaziti najsavremenija oprema i laboratorija u ovom dijelu Evrope.

Ovom višemilionskom investicijom naša općina postaje centar razvoja novih tehnologija i održive budućnosti koja počinje upravo ovdje u Vogošći, izvijestila je RTV Vogošća.

Kako smo ranije pisali, tehnologija izdvajanja crnog karbona iz materijala na kraju njegovog životnog vijeka patentirana je u Njemačkoj.

U Centru će se prerađivati perlirani karbon od materijala koji su upotrebljeni do mjere da više nisu iskoristivi. Projekat i tehnologija se temelji na ugovoru sa najpoznatijim njemačkim Frounhofer institutom za primjenjenu gradnju, koji je vlasnik patenta i ubuduće će sarađivati na verifikaciji i unapređivanju projekta koji će se razvijati u Vogošći.

Iza svega stoji kompanija iz Njemačke.