Tema u fokusu

Jablanica: Blizu more, blizu planina


U zagrljaju Prenja i Čvrsnice, na obalama rijeka Neretve, Doljanke, Bijele i Šanice, smjestio se prelijep gradić Jablanica kojeg mnogi rado posjećuju. Od Konjica do Jablanice, na površini od 13 kilometara kvadratnih, prostire se jedno od omiljenih jezera za odmor tokom ljeta ili vikenda. Na njemu i uz njega uživaju kupači, ribolovci, kamperi, ljubitelji sportova na vodi i splavarenja.

Jablaničko je vještačko akumulaciono jezero nastalo 1953. godine izgradnjom lučne brane na Neretvi. Krase ga prekrasne plaže uz obalu na kojoj se smjestilo mnoštvo vikendica i veoma posjećenih autokampova. Posljednjih ljeta sve je popularnije splavaranje na ovom jezeru.

Pored Jablaničkog, kraj Jablanice se nalazi i Grabovičko jezero koje je pogodno za vožnju kajakom ili splavom. Plovidbom jezerom naići ćete na Prenjska vrata, najbližu tačku spajanja dvije planine, i prvi izvor pitke vode – Komadinovo vrelo.

Bitka na Neretvi

U Jablanici se odvila jedna od najznačajnijih bitaka II svjetskog rata – bitka na Neretvi u kojoj je, pod vodstvom Josipa Broza Tita, partizanska vojska sa 4.000 ranjenika uspjela da rušenjem mosta u Jablanici zavara neprijatelja i izvrši proboj na slobodnu teritoriju.
Njima u čast 1978. godine otvoren je Memorijalni spomen-kompleks nazvan po ovoj bitki, koji je danas nacionalni spomenik, a „srušeni most“, naknadno podignut za potrebe snimanja čuvenog filma Veljka Bulajića, njegov najvažniji eksponat.

U filmu „Bitka na Neretvi“ snimljenom po ovim ratnim događajima glumile su, među ostalima, holivudske zvijezde poput Orsona Wellesa i Yula Brynnera, a za njega je plakat naslikao Pablo Picasso, jedan od najvećih slikara svih vremena.

Čuvenu bitku danas možete „doživjeti“ virtuelno u Muzeju „Bitka za ranjenike“, preći preko nedavno obnovljenog srušenog mosta ili se preko Neretve spustiti ziplineom.

Bosanski Himalaji

Prema mišljenju planinara, Jablanicu okružuju dvije najljepše planine u BiH – Prenj i Čvrsnica. Prenj nazivaju „bosanskim Himalajima“ zbog njegovih vrhova, a „planetom“ zbog raznovrsnosti biljnog svijeta. Izazov je za iskusne planinare! U podnožju Prenja proteže se 11 km dug kanjon rijeke Jablanička Bijela, jedinstven prirodni rezervat u kojem se možete kupati i doživjeti iskustvo kanjoninga.
Po ljepoti i bogatstvu prirode izdvaja se i planina Čvrsnica koju planinari i ljubitelji prirode rado pohode kako bi vidjeli jedinstven prirodni fenomen – Hajdučka vrata, karakteristični prsten u krečnjačkoj stijeni stvaran vijekovima koji se nalazi na rubu kanjona Dive Grabovice, zbog čega je to jedan od najljepših vidikovaca na bh. planinama. U blizini Hajdučkih vrata je i jezero Crvenjak te poznati dom Vilinac. Čvrsnica pripada Parku prirode Blidinje, jedinstvenom prirodnom rezervatu.

(E.A.)