Novosti

Jeff Bezos najavio da će se odreći većine svog bogatstva


Jeff Bezos četvrti je na Forbes listi najbogatijih ljudi svijeta. Osnivač Amazona posjeduje oko 124,1 milijardu dolara, a u ekskluzivnom intervjuu koji je dao za CNN, Amerikanac otkriva kako planira da da većinu svog neto bogatstva.

Borba protiv klimatskih promjena

Ali, taj novac neće ići “u vjetar”. Naime, ima ideju da najveći dio bogatstva posveti borbi protiv klimatskih promjena i da pruži podršku ljudima koji, kako kaže, mogu da ujedine čovječanstvo u suočavanju sa dubokim, društveno-političkim podjelama, prenio je Avaz.

Ovo je, inače, prvi put da je milijarder najavio ovakav plan. Međutim, kritičari su mu zamjerili što nije potpisao ovo obećanje.

Ipak, CNN ga je direktno pitao da li zaista namjerava da donira veći dio svog bogatstva, na šta je on odgovorio: “Da, namjeravam”.

Posljednji dobitnik

Prethodno, američki medij je pisao da je Dolly Parton posljednji dobitnik Bezos Courage and Civility Award nagrade, vrijedne 100 miliona dolara. Naime, ova nagrada se dodjeljuje na godišnjem nivou od 2021., od strane Jeffa Bezosa.

Na pomenutoj Forbes listi ispred Bezosa se nalaze Indijac Gautam Adani (147,1 milijarda dolara), Bernard Arnault sa porodicom (175,5 milijardi dolara), i svakako, Elon Musk sa 199,8 milijardi dolara u svom posjedu.

(BiznisInfo.ba)