Novosti

Savjet za strane investitore u FBiH: Unaprijediti normativni okvir za rad slobodnih zona


Na sjednici Savjeta za strane investitore (SSI) Federacije BiH danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH zaključeno da slobodne zone treba unaprijediti kroz mjere ekonomske i carinske politike.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik ovog tijela i federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, koji je podsjetio da su u prošloj godini direktna strana ulaganja u Federaciji BiH iznosila 825,6 miliona KM, što je 85 posto od ukupno 971,2 miliona KM stranih ulaganja u BiH za 2021. godinu.

Kako je istakao, cilj današnje centralne teme 12. sjednice je da ova ulaganja ubuduće budu znatno veća, a za što je jedna od bitnih pretpostavki za afirmativnije poslovanje u okviru ekonomskog modela slobodnih zona.

Potpredsjednik Savjeta i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić naveo je da je pripremljen tekst Zakona o razvoju male privrede u FBiH, koji bi trebao osigurati više sredstava za razvoj ove oblasti. Izrazio je očekivanje da će novi saziv Vlade FBiH i Parlamenta FBiH podržati ovo bitno zakonsko rješenje.

Po njegovim riječima, završeni su preliminirani razgovori sa Svjetskom bankom s ciljem osiguravanja sredstava za dekarbonizaciju malih i srednjih preduzeća i unapređenje digitalizacije u njihovom radu.

Na današnjoj sjednici ocijenjeno da je potrebno zajedničko djelovanje nadležnih institucija svih nivoa vlasti i zainteresiranih privrednika i njihovih udruženja, kako bi se došlo do novih zakonskih rješenja koja bi rad postojećih i budućih slobodnih zona učinili još prosperitetnijim.

To će doprinijeti razvoju ukupne privrede, te otvaranju novih radnih mjesta i, svakako, značajnom privlačenju stranih investitora.

O prednosti poslovanja u slobodnim zonama govorio je, u ime Slobodne zone HOLC d.o.o. Puračić – Lukavac, direktor Mahir Selimović. Kako je kazao, danas ova zona zapošljava 400 radnika i izvozi 99 posto proizvodnje u vrijednosti od oko 60 miliona KM. Istakao je neophodnost unapređenja fiskalnih olakšica za rad slobodnih zona, kako je to već situacija u Republici Srbiji i drugim zemljama gdje je poslovanje u ekonomskom modelu slobodnih zona puno afirmiranije.

Potrebu uvođenja carinskih olakšica za slobodne zone naglasio je predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža.

Učesnicima sastanka se obratila i pomoćnica ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske za ekonomsku saradnju Slobodanka Dubravac kazavši, uz ostalo, da su u toku finalne aktivnosti za otvaranje prve slobodne zone u ovom entitetu, i to u Trebinju.

Također, i izvršni direktor brčanskog Bimala, dijela STUDEN Holdinga, Ševal Suljkanović je kazao da postoji interes za otvaranje slobodne zone i u Brčko distriktu BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Tekst i foto:Fena)