Novosti

Proizvodnja hrane je ključna za održivost ekonomije BiH


Konferencija o poljoprivredi i prehrambenoj industriji održana uz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Sparkasse Banke 1. i 2. decembra okupila je 150 predstavnika akademske zajednice i privrednika iz oblasti poljoprivrede pod temom „Sistem lokalne proizvodnje hrane u eri globalnih izazova“.

Sparkasse Banka i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo su bili glavni pokrovitelji konferencije koju je organizirao Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu u partnerstvu sa Poljoprivrednim fakultetom Ege univerziteta iz Izmira u Turskoj.

Konferenciji su prisustvovali učesnici iz regiona, Turske, Poljske i Njemačke koji su predstavili rezultate najnovijih istraživanja iz oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije, primjene inovativnih tehnologija u poljoprivredi te nutricionizma.

U fokusu interaktivnih sesija bili su izazovi sa kojima se susreću lokalni poljoprivrednici te prijedlozi rješenja.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Muhamed Brka je otvorio konferenciju tezom da je jedan od ciljeva konferencije razgovarati problemima i mogućim rješenjima u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, čija je važnost posebno došla do izražaja u period pandemije Covid-19, ali i kroz trenutnu krizu izazvanu ratnim dešavanjima u Ukrajini.

Prof. Brka je apelirao na donosioce odluka da proizvodnju hrane stave u centar svog djelovanja te da počnu značajnije sarađivati sa naukom i jačati istraživačke kapacitete, jer se samo tako može očekivati stabilnost i napredak.

Zahvalnost na tome što prepoznaje ove trendove i kroz pokroviteljstvo konferencije iskazao je Vladi Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvu privrede kantona Sarajeva na čelu sa Ministrom Adnanom Delićem, kao i Sparkase Banci kao jednom od glavnih sponzora.

Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Banke je u svom obraćanju potvrdio stratešku opredjeljenost ove banke da aktivno gradi finansijsko zdravlje zajednice u kojoj posluje tako što će osnaživati industrije ključne za održivu ekonomiju BiH kao što su turizam i poljoprivreda.

Ovu unikatnu misiju i poslovni model baštinimo iz 200-godišnje tradicije naše austrijske matične Erste i Sparkasse grupacije. Ona ukratko znači – duboko razumijemo da su naš uspjeh i održivost mogući samo u uspješnoj i održivoj zajednici, i preuzimamo svoj dio odgovornosti za to. To između ostalog znači da kroz svoj redovni biznis, ali i vrlo konkretne projekte koje provodimo, aktivno osnažujemo ekonomiju i potičemo kreiranje novih radnih mjesta. Vrlo smo svjesni promjena ekonomskih paradigmi u proteklih 10 godina. Jedna od tih promjena koja još uvijek nije dovoljno anticipirana je sljedeća: banke mogu, i trebaju aktivno kreirati kreditnu tražnju, a ne samo ponudu. U centru toga treba biti agrarna industrija i proizvodnja hrane koja krije ogromne, neiskorištene potencijale. Sparkasse Banka želi biti predvodnik i aktivno poticati promjene u smjeru povećanja dostupnosti izvora finansiranja za ovaj sektor, jačeg korištenja poljoprivrednih potencijala i time, u konačnici, građenja okosnice samoodržive ekonomije BiH, istakao je Softić.

Amel Memić, direktor Sektora za poslovanje sa privredom Sparkasse Banke je tokom panel diskusije na temu mogućnosti ulaganja u osavremenjavanje poljoprivredne proizvodnje, pojasnio otvorenost ove banke za iskorake u smjeru podrške agrarnoj industriji: “Jedan od načina da to učinimo je da podržimo i budemo dio ovakvih stručnih skupova na kojima se otvaraju nove perspektive, razmjenjuju iskustva i potiču ideje koje nama u bankarskom sektoru pomažu da bolje razumijemo potrebe ove industrije, da prilagodimo svoje produktne modele i adekvatnije je pratimo. Mi u Sparkasse Banci već imamo određene produkte u pripremi i bit ćemo aktivan generator sinergije između finansijskog i agrarnog sektora koja je tako neophodna u BiH”, istakao je Memić, saopćeno je iz Sparkasse Banke.