Novosti

Za infrastrukturno uređenje poslovnih zona 7,5 miliona KM


Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa u poslovnim zonama Kantona Sarajevo.

Kanton Sarajevo kontinuirano sufinansira projekte koje opštine realizuju u poslovnim zonama u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta i stvaranja mogućnosti za nova ulaganja i nova radna mjesta, ističu iz Vlade Kantona Sarajevo i dodaju da infrastrukturno uređenje poslovnih zona, izgradnja saobraćajne i vodovodne mreža, kišne i fekalne kanalizacije, gasne mreže i elektroinstalacija, uz rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, predstavljaju najveće izazove za investitore na području kantona.

U budžetu za 2024. godini za ovu namjenu su planirana sredstva od 7,5 miliona KM. Od ovog iznosa za projekte predviđene spomenutim programom za sufinansiranje izdvojiće se 3.000.000 KM. Kada Ministarstvu privrede budu dostavljeni i drugi projekti koji su spremni za realizaciju i koji ispunjavaju postavljene uslove, izvršiće se izmjene programa, kako bi i ti projekti bili podržani sredstvima za ovu namjenu.

Programom su obuhvaćeni projekti opština Hadžići u vrijednosti od 231.134 KM, a za Ilijaš taj iznos je 776.160 KM. Planirano je u opštini Centar Sarajevo usmjeriti 1.270.000 KM, a u Novi Grad Sarajevo 700.000 KM, što ukupno iznosi 2.977.294 KM.

“Jedan od većih problema s kojima se susrećemo u Kantonu Sarajevo je nedostatak poslovnih zona. Postoji ideja uspostave nove poslovne zone u Doglodima, ali taj projekt zahtijeva mnogo vremena. Sada moramo postojeće industrijske zone urediti i stvoriti uslove za maksimalno iskorištavanje njihovih kapaciteta”, poručuju iz Ministarstva privrede KS.