Novosti

Kriza nagrizla i industriju namještaja


Da je kriza na globalnom nivou nagrizla i industriju namještaja u Republici Srpskoj potvrđuje podatak da taj sektor za deset mjeseci bilježi podbačaj proizvodnje za 6,5 procenata u odnosu na prošlu godinu.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je za “Glas” da ovaj podatak potvrđuje da su se najgore slutnje obistinile.

– Podbačaj u industriji namještaja može se pripisati izazovima i krizi u Ukrajini koja je uticala na sve sfere života. Namještaj je trajno potrošno dobro i u krizi ide na čekanje. Jednostavno neke druge stvari su prioritet u kriznim vremenima. To je sve dovelo do smanjenja potražnje i naravno pada proizvodnje u domaćim pogonima – istakao je Šinik.

Naglasio je da su sva dalja kretanja neizvjesna, ali da se teško bilo šta može promijeniti na bolje u kratkom roku.

– Nama je najvažnije tržište Evropske unije. U krizi 2008. godine bilježili smo podbačaj od oko tridesetak procenata, a nakon 2010. godine konstantan rast. Čak ni pandemija virusa korona nije prouzrokovala neki ozbiljniji pad, već je to bio period stagnacije u 2020. godini, a lani se to već vratilo u neku normalu – objasnio je Šinik.

On je istakao da je svijetla tačka u proizvodnji namještaja proizvodnja dušeka od memorijske pjene koja je krajem prošle godine započela u Derventi.

– Riječ je o kineskoj investiciji koja je bazirana na proizvodnju madraca namijenjenih američkom tržištu. Zbog toga, prvi put je i Amerika u vrhu liste spoljnotrgovinskih partnera. Njihov izvoz je milionski, što je doprinijelo da, uprkos generalno manjoj proizvodnji u sektoru namještaja, zadržavamo vrijednost izvoza – istakao je Šinik.

Prema podacima dostupnim na internet stranici Spoljnotrgovinske komore BiH, za deset mjeseci ove godine BiH je izvezla namještaj, posteljinu, madrace i nosače madraca u vrijednosti 1,176 milijardi maraka, dok je izvoz tih proizvoda lani bio težak 1,252 milijarde KM.

Najviše namještaja iz domaćih fabrika u ovoj godini otišlo je u zapadnu Evropu i region.

U istom periodu ove godine BiH je uvezla namještaj, posteljinu, madrace i nosače madraca vrijednosti nešto više od 290 miliona maraka, a u 2021. godini vrijednost uvoza tih proizvoda iznosila je nešto više od 304 miliona maraka.

Snabdjevenost

Lazo Šinik izjavio je da je mnogo problema u ovoj godini bilo i u samoj proizvodnji i snabdijevanju sirovinom.

– Rast proizvodnje u šumarstvu kreće se oko sedam procenata. Ukoliko se u idućoj godini uspijemo vratiti na one trendove iz 2020. godine, bili bismo zadovoljni – rekao je Šinik.

Izvor: Glas srpske