Novosti

Javno-privatno partnerstvo važna tema kada se govori o razvojnim projektima KS


Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo organizirao je okrugli sto pod nazivom “Javno-privatno partnerstvo – perspektive razvoja u Kantonu Sarajevo“.

Organizacijom okruglog stola o navedenoj temi organizatori su nastojali doprinijeti unapređenju javno-privatnog partnerstva, a samim time i razvoju ekonomskih politika te poslovne klime u Kantonu Sarajevo.

Učesnici diskusije naglasili su da javno-privatno partnerstvo predstavlja odnos između jednog ili više javnih organa sa jednim ili više privatnih, te može biti jedan od modela za uspješnu realizaciju javnih investicija čiji je krajnji cilj davanje javnih usluga.

Javne investicije u novijoj ekonomskoj teoriji predstavljaju važno sredstvo za ostvarenje kvantitativnog i kvalitativnog cilja ekonomske politike, odnosno rasta i razvoja.

Ukoliko se dobro biraju i ostvaruju, i ako su efektivne i efikasne, javne investicije su faktor ekonomskog rasta. Međutim, loš investicijski izbor vodi trošenju resursa, gubitku javnog povjerenja i propuštanju razvojnih mogućnosti.

Prodekanica za naučno-istraživačko rad i projekte Ekonomskog fakulteta Amila Pilav Velić kazala je da se “nada da će se organizacijom ovog skupa otvoriti potpuno nova pitanja u vezi perspekitva i mogućnosti razvoja Kantona Sarajevo kada je rijeć o javno-privatnom partnerstvu”.

– Fokus je na saobraćaju i zdravstvu, ali vidimo ogroman potencijal i u komunalnim djelatnostima. Današnji govornici su kroz svoja izlaganja dali jedan potpuno novi uvid u te mogućnosti. Što se tiče Ekonomskog fakulteta mi smo i do sada bili uključeni u izradu strteških dokumenata. Generalno, za ekonomski razvoj davali smo, kroz dokumente, modele i određene preporuke, vrlo značajan doprinos razvoju BiH, a time i Kantona Sarajevo – kazala je Pilav Velić.

Kada je riječ o javno-privatnom partnerstvu, navela je da ne postoji okvirni strateški dokument, ni adekvatna strategija, kao i adekvatne politike u tom smislu.

– Vjerujemo da ćemo u budućnosti, ukoliko budemo više razgovarali o ovoj temi, pravili adekvatne procjene i analize, moći doći do vrlo konkretnih rezultata i pomaka – dodala je Pilav Velić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je da mu je drago da je Ekonomski fakultet, kao strukovni fakultet, prepoznao važnost ove teme, javno-privatnog partnerstva.

Posebno je važna ova tema kada su u pitanju razvojni projekti KS. Mi u programu javnih investicja imamo na stotine projekata, čija je vrijednost preko milijarde KM. Mislim da je ovo idealan model za realizaciju određenih projekata, prije svega infrastrikturnih za KS. Na taj način ćemo svakako umanjiti budežetsko finansiranje, umanjiti deficite u budžetu, obezbijediti povoljniji izvor finansiranja, također i obezbijediti privatnom sektoru određeni monopol nad nekom uslugom, a time i zaradu. Suština ovih projekata mora biti društvrena korist, pružanje vrhunske usluge našim građanima. Mi ćemo zadovoljiti potrebu javnog sektora u kontekstu konkurentne usluge koju dajemo našim građanima. Ovo može poslužiti kao model u naučno-istrživakim radovima, pogotovo kada je Ekonomski fakultet u pitanju – kazao je Delić.

Pored ministra Delića učesnici okruglog stola bili su dekanica Ekonomskog fakulteta Jasmina Selimović, profesori na Ekononskom i Saobraćajnom faklultetu UNSA Veljko Trivun i Mustafa Mehanović, direktor projekta ASA bolnice Rasim Jusufović, član UO Udruženja poslodavaca FBiH Nijaz Skenderagić i drugi.