Novosti

Tuzla: Radnici ponovo na ulicama – traže usklađivanje plate sa troškovima života


Nekoliko hiljada budžetskih korisnika iz Tuzlanskog kantona izašli su na proteste u Tuzli, tražeći veće plate i jednokratnu pomoć.

Razlozi za nezadovoljstvo radnika je kako navode iz sindikata odbijanje Vlade TK da ispuni sindikalne zahtjeve, koji se odnose na to da im se plate u 2023. godini usklade s rastom indeksa potrošačkih cijena, te da im se isplati jednokratna novčana pomoć, kako je to omogućeno uredbom Vlade FBiH.

Na zahtjev sindikata iz Vlade TK su odgovorili da je uposlenicima u oblastima obrazovanja, pravosuđa i uprave plata ove godine dva puta povećana i u odnosu na visinu plate iz 2021. godine, ona je danas veća za 19,5%, što rezultira potrebom za planiranjem 28 miliona KM više na poziciji plata i naknada uposlenika u Budžetu za 2023. godinu, u odnosu na ovogodišnji Budžet.

“Činjenica jeste da smo mi ove godine dobili kroz povećanja plata 19,5 posto. Međutim, svi su svjesni da u ovom momentu imamo inflaciju koja je već blizu 20 posto. Mi smo krajem septembra mjeseca uputili prema Vladi zahtjev da se usklađuju plate sa troškovima života, jer mi to imamo i u kolektivnom ugovoru”, izjavio je Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Tuzlanskog kantona, prenosi Tuzlanski.ba.

Foto: Anadolija (AA)