Zaduženja građana u BiH je oko 11 milijardi KM: Hoće li novi rast kamata zaustaviti trend zaduživanja?

Zaduženja građana u BiH je oko 11 milijardi KM: Hoće li novi rast kamata zaustaviti trend zaduživanja?

Galopirajuća inflacija uskoro bi mogla dovesti i do ponovnog povećanja kamatnih stopa.

Evropska investiciona banka očekuje da će u narednih šest mjeseci otpornost kreditnog poslovanja biti na probi, uz oštrije uslove kreditiranja i potencijalni rast problematičnih kredita.

Ekonomisti smatraju da su ove monetarne mjere, kojima se pokušava smanjiti inflacija, nedovoljne. Najava da bi moglo doći do rasta kamatnih stopa više ne iznenađuje građane. Kao ni galopirajuća inflacija. Kažu da su navikli na preživljavanje.

Bankari tvrde da građani ne treba da se plaše rasta kamatnih stopa, već inflacije koja direktno utiče na životni standard. Kamatne stope neće rasti više od 1 posto, za razliku od inflacije koja je premašila 17 posto.

Direktor Udruženja banaka u BiH kaže da je enormna količina novca koju su FED i Evropska centralna banka pustili u promet prije 15 godina izazvala inflaciju, koja se ne može kroz povećanje kamatne stope riješiti.

“Podizanjem kamatnih stopa na depozite se pokušava smanjiti količina novca u opticaju da on ostane na štednji kako bi se smanjila potražnja za proizvodima i cijene. Povećanje kamatne stope na kredite od 0,5-1 posto je minimalno i svaki građanin koji uloži i digne kredit on će zaraditi na tom kreditu jer je puno manja kamatna stopa na kredite nego inflacija”, kaže Berislav Kutle, direktor Udruženja banka u BiH.

U Centralnoj banci BiH ističu da je era niskih nominalnih kamatnih stopa iza nas i da će u narednoj godini kamatne stope dostići više nivoe u odnosu na prethodne godine. Teško je predvidjeti hoće li rast kamata zaustaviti zaduženja građana koja se bliže cifri od 11 milijardi maraka.

Izvor: Biznisinfo.ba

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.