Novosti

Zbog sankcija zapadnih zemalja Sberbank prisiljen zatvoriti poslovnicu u Abu Dhabiju


Ruska banka Sberbank početkom 2023. godine bit će prisiljena zatvoriti ured u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izjavio je predsjednik te banke Aleksander Vedjakin.

Zapadne zemlje uvele su oštre sankcije ruskom financijskom sistemu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače. Sberbank je jedna od velikog broja velikih ruskih banaka kojima je onemogućen pristup međunarodnom platnom sistemu Swift, a sankcije su pogodile i lično neke ljude na rukovodećim pozicijama.

“Zbog sankcija suočavamo se s ozbiljnim ograničenjima rada našeg ureda SberInvesta na Bliskom istoku u Abu Dhabiju. Nažalost, morat ćemo ga zatvoriti u prvom kvartalu 2023. godine”, rekao je Vedjakin danas u Moskvi, prenosi ruska novinska agencija Tass.

Vedjakin ističe da se trenutno s regulatorima u Kini vode aktivni razgovori o otvaranju tamošnjeg ureda, te se nada kako će se to dogoditi do kraja 2023. godine.

Prema odluci Evropske središnje banke, evropska podružnica Sberbanka sa sjedištem u Beču morala je u martu prestati s radom zbog sankcija Rusiji nakon vojne agresije na Ukrajinu i posljedičnog pada povjerenja u ruske banke. Tada je Sberbank sa sjedištem u Ljubljani kupila NLB.

Izvor: seebiz.eu