Novosti

Njemačka dobila prvu isporuku plina iz SAD-a


Njemačka je dobila prvu isporuku ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Sjedinjenih Američkih Država. Isporuka je dogovorena u sklopu nastojanja da se zemlji pomogne da zamijeni energente koje je prethodno dobijala iz Rusije.

Tanker Maria Energy stigao je u luku Wilhelmshaven na Sjevernom moru, gdje će se njegova isporuka ukapljenog prirodnog plina pretvoriti natrag u plin na svom prvom plutajućem terminalu koji je prošlog mjeseca svečano otvorio njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemačka je požurila pronaći zamjenu za ruske isporuke plina nakon ruske invazije na Ukrajinu. Terminal u Wilhelmshavenu jedan je od nekoliko takvih terminala koji se postavljaju kako bi se spriječio nedostatak opskrbe energijom.

Sa druge strane aktivisti za zaštitu okoline rekli su da planiraju protestovati protiv dolaska Maria Energy, tvrdeći da Njemačka ne bi trebala uvoziti fosilna goriva, navodi Associated Press.

Rezerve u njemačkim skladištima plina porasle su iznad 90 posto početkom godine jer su neuobičajeno visoke temperature u većem dijelu srednje Evrope smanjile potražnju za grijanjem.