Novosti

Uprkos inflaciji američko tržište rada u decembru bolje od očekivanja


Prema podacima američkog ministarstva rada godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je s 3,6 posto u novembru na 3,5 posto, a poslodavci su u decembru otvorili 223.000 neto novih radnih mjesta.

Izvještaj, koji predviđa usporavanje rasta bez recesije, burze su dočekale s oduševljenjem. Ekonomisti su očekivali povećanje broja radnih mjesta za 202.000 i stopu nezaposlenosti od 3,7 posto.

U 2022. američka privreda otvorila je 4,5 miliina novih radnih mjesta, što je prosječno mjesečno povećanje od 375 000.

Evo istaknutih stavki iz objave, u usporedbi s procjenama Wall Streeta koje je sastavio Bloomberg:

Nova radna mjesta: +223 000 naspram +202 000 očekivanih.

Stopa nezaposlenosti: 3,5% naspram očekivanih 3,7%.

Prosječna zarada po satu, mjesečno: +0,3% naspram očekivanih +0,4%.

Prosječna zarada po satu, u odnosu na prethodnu godinu: +4,6% naspram očekivanih +5,0%.

Glavni porast zaposlenosti usporio je posljednjih mjeseci, ali zapošljavanje ostaje snažno uprkos naporima Feda da suzbije snažno tržište rada koje je izvršilo pritisak na povećanje plata i pridonijelo tvrdoglavoj inflaciji.

Prosječna plata po satu porasla je nešto nižim tempom od 0,3%, što je pad od revidiranog povećanja od 0,4% u novembru. Na godišnjem nivou plate su porasle 4,6% u decembru, što je sporiji tempo od 4,8% zabilježenih u prethodnom mjesecu.

Budućnosti dionica porasle su nakon objave izvještaja, a Wall Street je zadržao rast početkom trgovanja u petak dok je vagao potencijalne implikacije usporavanja rasta plata na putanju monetarnog stezanja Federalne rezerve.

Izvor: seebiz.eu