Novosti

Prozor-Rama: Sedam korisnika dobit će novčani podsticaj za pokretanje malih biznisa


Odabrani korisnici grant sredstava i mentorske podrške u sklopu projekta “LiNK4StartUps” potpisali su u srijedu ugovore s udruženjem “LiNK” iz Mostara i načelnikom Općine Prozor-Rama Jozom Ivančevićem.

Stručno povjerenstvo ranije je izvršilo procjenu najboljih biznis ideja i planova za pokretanje biznisa, a korisnici su Tefika Hero Hadžić, Mateo Dolić, Jure Topić, Marijana Vidović, Adis Šabić, Mario Ivančević i Slavko Nović, priopćeno je iz Općine Prozor-Rama.

Korisnici su podržani kroz grant sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 maraka za nabavku osnovnih sredstava za rad i repromaterijal, savjetodavna i stručna podrška, podrška pri vođenju biznisa i sufinanciranje troškova doprinosa za korisnike.

Općina je odlučila jednako podijeliti cjelokupni fond na svih sedam korisnika i njihove biznise. Odabrani mali biznisi su uređenje interijera, farma koka, uzgoj koza, usluge čišćenja, zrionica sira, krovopokrivanje i drugi građevinski radovi, te autolimarija. Svaki poduzetnik će tako dobiti po 7.150 maraka.

U pripremi poslovnih planova posebnu ulogu imala je Agencija za lokalni razvoj općine Prozor-Rama.

Svi korisnici prethodno su prošli jednomjesečnu obuku “Pokreni svoj posao”, a sredinom decembra su predstavili svoje ideje tročlanoj komisiji. Predavanja u sklopu obuke vodila je licencirana trenerica u ime Međunarodne organizacije rada za metodologiju započinjanja i unapređenja poslovanja Majda Mujanović Babović.

Obuke se provode kroz projekt “LINK4StartUps” u okviru “EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response” koji financiraju Europska unija, Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada (MOR).