Novosti

Alarmantno: Ovo je plata zbog koje bi ljudi ostali u BiH


Dok je unazad nekoliko godina potražnja za poslom bila teška i neizvjesna, sada je situacija obrnuta, pa danas to teško breme najviše osjete poslodavci koji sve teže pronalaze adekvatne radnike na bh. tržištu rada.

Inflacija, koja je u BiH najveća u Evropi, i plate koje je ne prate tjeraju i one koji su bili najveći protivnici iseljavanja da sve više razmišljaju o odlasku. U BiH su porodicama potrebne tri prosječne plate kako bi preživjele mjesec. Dakle, novca nedostaje većini građana. Stoga ih sve više odlazi na rad u inozemstvo, piše Večernji list.

Podaci pokazuju kako je u posljednjih deset godina prosječna neto plata u BiH porasla za oko 300 KM, što, sudeći prema sadašnjim statistikama, nije dovoljno da se zaustavi odljev radne snage. Poslodavci će, ako ne žele staviti ključ u bravu, morati značajno povećati plate. U protivnom im neće imati ko raditi.

Portal Buka je među čitateljima napravio anketu o tome kojom platom bi radnici bili zadovoljni. Većina čitatelja, 42 posto, navela je da bi bila zadovoljna iznosom neto plate od 2.000 KM. Nižom platom u rasponu od 1.500 do 2.000 KM zadovoljno bi bilo 24 posto čitatelja, a platom od 1.200 do 1.500 KM samo 3 posto. Višu platu, i to u rasponu od 2.000 do 2.500 KM, želi 26 posto anketiranih, a platu iznad ovog iznosa 5 posto. Najviša plata koja je navedena je 3.500 KM.

Potrošačka korpa je u decembru, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, iznosila 2.991 KM i od početka prošle godine skuplja je za čak 634 KM. Naime, u januaru 2022. godine potrošačka korpa iznosila je 2.357 KM.

Za isto vrijeme prosječna neto plata, koja je u januaru 2022. iznosila 1.043 KM, a u oktobru, posljednjem mjesecu za koji Agencija za statistiku BiH ima podatke, 1.156 KM, porasla je za 113 KM.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, 17.000 građana BiH prošle godine našlo je posao samo u Sloveniji. Pretpostavlja se da su, uključujući i ostale evropske zemlje, brojke znatno veće. Poslodavci su najavili uvoz radne snage iz Bangladeša, Turske i Indije.

Izvor: biznisinfo.ba