IT i Tehnologija

Prva konferencija Infobip Shift izvan Europe – 23. maja u Miamiju


Kompanija Infobip organizira prvu konferenciju Infobip Shift izvan Hrvatske i Evrope, 23. maja 2023. godine u Miamiju u SAD-u, što je prva takva konferencija koju je organizirala hrvatska kompanija na drugom kontinentu, navodi Hina iz Infobipa.

Najavljujući prvo američko izdanje te programerske konferencije, član Infobipa za programersko iskustvo Ivan Burazin i voditelj projekta Infobip Shift Miami Nikola Radišić kažu da u Miamiju očekuju petsto do hiljadu posjetitelja s istaknutim imenima iz developerskog svijeta.

“Hrvatsku konferenciju u Miamiju predstavit ćemo i podijeliti s lokalnom i regionalnom scenom i postaviti temelje za buduća izdanja”, kaže Radišić.

Za Miami se također kaže da je rastući tehnološki centar u SAD-u, sa rastućom zajednicom programera i startupa.

Član uprave Infobipa Burazin kaže da je plan da Infobip Shift USA ostane godišnji događaj za programere.

“Hoće li domaćin uvijek biti Majami teško je reći, ali to je grad koji ima aktivnu i rastuću tehnološku scenu, i atraktivnu energiju koja privlači ljude, pa ga za sada doživljavamo kao dugogodišnjeg domaćina”, kaže taj član uprave Infobipa, kompanije – prvog hrvatskog jednoroga.

Upitan o važnosti i rastućoj popularnosti programerskih konferencija, on odgovara da su te konferencije važne jer povezuju programere iz cijelog svijeta, dovodeći ih na jedno mjesto gdje se mogu sastati i razmjenjivati ​​ideje.

Smatra da je ovo oblik ulaganja u znanje programera, koji pored trendova i iskustava na konferencijama mogu pronaći i novog poslodavca, klijenta ili partnera ili neko novo rješenje.

Kako popularnost te profesije raste, tako raste i popularnost ovih konferencija te potreba za “umrežavanjem” i učenjem novih znanja, posebno među mladima koji su, prema Burazinovim riječima, sve više zainteresirani za profesiju programera.

Veća međunarodna vidljivost

„Stoga, Infobip, kao i većina globalnih tehnoloških kompanija, ulaže sve veće napore u izgradnju odnosa sa programerima i poboljšanje iskustva programera“, kaže Burazin.

Na pitanje o očekivanjima i razlikama između Infobip Shift Miami i Infobip Shift u Zadru na jesen, kaže da je zadarsko izdanje već prepoznato kao jedno od najvećih i najkvalitetnijih u Europi, što potvrđuje i da je 2022. godine privuklo posjetitelje iz više od 50 zemalja širom svijeta.

Zato Infobip ima velika očekivanja od konferencije Infobip Shift Zadar 2023, a za 18. i 19. septembra najavljuje vrhunski program i produkciju.

“Vjerujem da će konferencija u SAD-u potvrditi snagu brenda Infobip Shift i da ćemo moći prenijeti energiju Zadra u Miami. Također očekujem da će svi učesnici Infobip Shifta u Miamiju napustiti konferenciju ne samo novim znanjima i kontaktima, ali i odličnim utiscima koji se brzo prenose u programerskim krugovima“, zaključuje Burazin.