Novosti

Sedamdeset pet godina Porscheovih sportskih automobila: Porsche proslavlja priču o uspjehu


1948. godine, Ferry Porsche ostvario je svoj san o sportskom automobilu: sa svojim timom, proizveo je Porsche 356 Roadster „Br. 1“. Time je obilježeno rođenje legendarnog brenda i postavljeni su temelji za priču o uspjehu koja služi kao primjer, za legendu o Porscheu. Proizvođač sportskih automobila obilježit će svoju 75. godišnjicu 2023. godine proslavama širom svijeta i sa Porsche Vision 357.

„Već 75 godina Porsche predstavlja duh inovacije, strast i snove. Slavimo zajedno sa ljudima koji su inspirisani snovima”, kaže Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora Porsche AG.

Proslave počinju specijalnom izložbom naziva „Driven by Dreams, 75 godina Porscheovih sportskih automobila“, koja se otvara 27. januara u „DRIVE, Volkswagen Group Forumu“ u Berlinu i koja će trajati do 10. septembra 2023. godine. Posjetioci će imati priliku uroniti u vizije i poduhvate koji stoje iza Porscheove priče o uspjehu i zabilježiti vlastite snove i vrijednosti pomoću digitalnog modula.

„Driven by Dreams“ definiše suštinu brenda. Nadalje, slogan odražava pristup sa kojim ljudi koji stoje iza Porschea rade svaki dan kako bi ispunili snove kupaca širom svijeta.

Porsche nastavlja proslavu godišnjice ispred Stuttgarta na Retro Classics. Vodeći sajam u oblasti kulture klasičnih automobila se održava od 23. do 26. februara.

9. juna, Porscheov muzej u Stuttgart-Zuffenhausenu će otvoriti opsežnu specijalnu izložbu. Porsche Deutschland će 10. i 11. juna istaknuti godišnjicu na „Festival of Dreams“ manifestaciji u Hockenheimringu. U tamošnjem Porsche Experience Centru, proizvođač sportskih automobila će izložiti historijat, sadašnjost i budućnost brenda. Biće održane izložbe vozila, „Dream Talks“, nastupi uživo, različita tematska iskustva i mnoštvo daljnjih zanimljivosti i fascinantnih iskustava za ljubitelje
Porschea, članove Porsche kluba, automobilske zajednice, fanove i kupce svih uzrasta.

Mlađi posjetioci će se dobro zabaviti u „Kids World“ području, namijenjenom dječijem svijetu. „Festival of Dreams“ također nudi mogućnosti noćenja, sa posebno označenim „kombi“ područjem. I moto sport će igrati glavnu ulogu: pored prenosa 24 sata Le Mansa, uživo, Porsche Carrera Cup Deutschland, Porsche Carrera Cup Benelux i ADAC GT Masters će takođe biti zastupljeni.

Priča o uspjehu „75 godina Porscheovih sportskih automobila“ će se također proslaviti u Petersenovom muzeju automobila u Los Angelesu, najvišoj automobilskoj izložbi na svijetu na Grossglockneru i u Švicarskom muzeju transporta u Luzernu. Štaviše, izložbeni materijali iz „Driven by Dreams“ izložbe će obići više od 60 destinacija u Europi i SAD-u u „Heritage Truck“ vozilu, specijalno dizajniranom za
ovu, jubilarnu godinu. Završnicu aktivnosti širom svijeta predstavlja „Rennsport Reunion“ festival automobila u Kaliforniji, koji traje od 28. septembra do 1. oktobra.