Novosti

Delta Holding predstavila rekordne rezultate, prihodi od prodaje dostigli skoro 783 miliona eura


Delta Holding kompanija u vlasništvu Miroslava Miškovića lani je ostvarila rekordne rezultate – prihodi od prodaje dostigli su 782,4 miliona eura, što je 30 posto više nego u 2021. dok je EBITDA (operativna dobit) od 86,9 miliona eura za 34 posto viša u odnosu na godinu dana ranije.

“Jako smo zadovoljni što je najbolji rezultat postignut u godini koja je na globalnom nivou bila izuzetno izazovna”, izjavila je Milka Vojvodić, izvršna direktorica i potpredsjednica za ekonomiju i financije Delta Holdinga na godišnjoj konferenciji za medije koja je održana u srijedu.

Dodala je da ono što im je omogućilo rekordno poslovanje su prije svega ljudi, visokog znanja i motivacije, kao i politika kontinuiranog investiranja u razvoj. Delta je u 2022. investirala 97 miliona eura, dok će u ovoj godini ulaganja dostići 204 miliona eura.

Kako je istaknuto na konferenciji, Delta je u 2022. u državni proračun uplatila 164,3 miliona eura. Za ovu godinu planiraju prihode od 920 miliona eura (rast od 18 posto) i EBITDA prvi put iznad 100 miliona eura što je povećanje od 17%.

Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati poslovanja svih biznisa u okviru Delta Holdinga sa fokusom na najvažnije projekte u 2022. godini – 110 miliona eura vrijedna rekonstrukcija Sava Centra koja je u toku s planiranim završetkom krajem 2023. godine, zatim lansiranje regionalnog poslovanja u e-trgovini Ananas te daljnja modernizacija i osavremenjivanje poljoprivredne proizvodnje u okviru Delta Agrara, stoji u saopćenju Delta Holdinga.

Trenutno najveći projekt Delta Real Estate je potpuno renoviranje Sava Centra u koji će biti investirano ukupno 110 miliona eura. Otvaranje ovog objekta planirano je u novembru 2023. godine, a otvaranje Plave dvorane (objekt B), najveće multinamjenske sale u regiji u prvoj polovini 2024. U sektoru nekretnina Delta Real Estate planira ulaganje više od 620 miliona eura do 2027. godine. Ovim investicijama bit će pokrenuto više velikih projekata širom Srbije: Delta Land i Delta District u Beogradu, druga faza trgovačkog centra Delta Planet u Nišu, kao i razvoj projekta Delta Iron u Novom Sadu.

Delta Agrar imala je rekordnu godinu u svojoj historiji sa 319,8 miliona eura prihoda u 2022. godini (rast od 15,6 posto) i planom za dalji rast, na 356,3 miliona eura u 2023. godini (povećanje od 11,4 posto).

Delta Auto Grupa lani je ostvarila rast prihoda od 25 posto i dosegla magičnu granicu od 100 miliona eura. U tekućoj godini grupacija planira investicije od 20 miliona eura. U prošloj godini primjetan je bio zaokret kupaca prema električnim i hibridnim vozilima. Prodaja električnih vozila povećana je sedam puta, a BMW hibrida za 75 posto.

U prošloj godini Delta Auto je u svoj portfelj uvrstio još jedan prestižni brend – postao je ekskluzivni uvoznik Maseratija za područje bivše Jugoslavije. Do kraja ove godine planirano je otvaranje salona u Beogradu, početak prodaje u Sloveniji također do kraja 2023, a početak poslovanja u Hrvatskoj u drugoj polovini 2024. godine.

U 2022. pušteno je u rad i 8 solarnih elektrana, a u 2023. u planu je otvaranje još deset. Na onim lokacijama na kojima su postavljene solarne elektrane Delta ostvaruje uštedu električne energije između 15 i 30%.

Izvor i foto: poslovni.co.rs