Novosti

Bosnalijek d.d. Sarajevo: Proces privatizacije ocijenjen zakonitim, ostvareni svi kriteriji o pozitivnom poslovanju


Agencija za reviziju privatizacije u Federaciji BiH izdala je rješenje kojim je okončana revizija privatizacije kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, a kompletan proces ocijenjen je zakonitim.

Nakon višemjesečnog postupka ovlaštenih federalnih revizora u skladu sa međunarodnim revizorskim standardima, detaljne analize svih procesa u vezi sa pretvorbom i privatizacijom u periodu od 1990. do 2016. godine, kao i procesom emisija dionica za zaposlene, uz osvrt na poslovne tokove kompanije u posmatranom periodu, izdato je rješenje kojim su svi ovi postupci ocijenjeni zakonitim.

Također, Agencija za reviziju privatizacije ocijenila je da je kompletna privatizacija kompanije Bosnalijek polučila pozitivne efekte u svim segmentima poslovanja, od povećanja broja zaposlenih, uvećanja investicija, širenja proizvodnih pogona do ostvarivanja izuzetno pozitivnog poslovnog rezultata.

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović ističe kako su u ovoj kompaniji posebno zadovoljni pozitivnim izvještajem Agencije za reviziju privatizacije jer se dugo vremena stvarala negativna atmosfera povezana sa različitim insinuacijama vezanim za legalnost kako privatizacije, tako i poslovnih aktivnosti unutar kompanije.

“Na ovaj način potvrđeno je da je Bosnalijek kompanija u kojoj je proces privatizacije, ne samo proveden zakonito, već je dao i pozitivne efekte jer firma iz godine u godinu bilježi sjajne rezultate, što pokazuje i 2022. godina koja je rekordna prema svim parametrima, od porasta investicija, broja uposlenih, rasta prodaje na svim tržištima do ukupne dobiti. Bosnalijek danas posluje u 28 država, na četiri kontinenta. Naš uspjeh je rezultat vrlo promišljene i jasne strategije, fokusiranosti svih radnika na krajnji rezultat te izvrsnosti u svim segmentima poslovanja. Sigurni smo da ćemo snagom našeg timskog rada nastaviti putem uspjeha te daljnjeg rasta i razvoja”, naglasio je Uzunović.

Izvor: nezavisne.com