Novosti

Inflacija “tjera” male preduzetnike u sistem PDV-a, oni traže da prag za ulazak bude 100 hiljada


Ekonomska inflacija koja je zahvatila cijeli svijet, mnogo problema donijela je posebno za male preduzetnike koji su zbog porasta prometa morali “silom zakona” ući u sistem PDV-a što će, kako kažu, dodatno ugoziti njihovo poslovanje. 

 

Prema Zakonu o PDV-u BiH preduzeća koja ostvaruju promet veći od 50.000 KM na godišnjem nivou dužna su da se registruju u sistem PDV-a. Nacrtom novog zakona koji je pripremljen još prije dvije godine, ali do danas nije usvojen, predviđeno je povećanje tog praga na 75.000 KM, iako privrednici traže da on bude 100.000 KM. Ekonomski analitičar Igor Garvan smatra da je se ovaj prag trebao postepeno povećavati od samog uvođenja PDV-a, a pogotovo u prethodnom periodu rekordne inflacije.

Međutim, kaže i da inflacija nije jedini kriterijum jer niži prag i postepeni rast broja obveznika u sistemu imaju i određene prednosti.

„Sistem PDV-a donosi i određene prednosti obveznicima u poslovanju, kao što je mogućnost odbitka ulaznog poreza, a donosi i prednosti državi jer je efikasnija kontrola i naplata u ovom sistemu nego van njega. Prag svakako da ima smisla povećati, ali ne nerealno jer previsok prag je još lakše izbjeći onima kojima je cilj ostati izvan sistema ne radi nižih cijena kupcima nego radi nezakonitosti“, smatra Gavran.

Prag za ulazak u sistem u PDV-a u Hrvatskoj iznosi nešto manje od 78.000 KM, a u Srbiji oko 133.000 KM.

Izvor: capital.ba