Naslovnica Dešavanja BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman održao je sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima, te razgovarao o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme.

Kahriman se zahvalio prisutnima i kroz kratku retrospektivu najavio inovirani Javni poziv sa naglaskom na nove teme u produkciji BH ContentLab platforme.

„Prateći svjetske trendove u produciranju i režiranju visoko kvalitetnog sadržaja odlučili smo proširiti Javni poziv prema svim renomiranim bh. filmskim radnicima za produkciju visoko kvalitetnog sadržaja, a koji se proteže od srednjovjekovne Bosne pa sve do danas. Fokus bih stavio najviše na historijske teme poput opsade Sarajeva, događaje iz odbrambeno – oslobodilačkog rata 92-95, Devet heroja i druge, a koje su  neiscrpna tema i siguran sam svima nama Bosancima i Hercegovcima jako bitne. Naša domovina zaslužuje da se ispriča priča o najdužoj opsadi glavnog grada ikada. Cilj ovog projekta je njegovanje naše tradicije te čuvanje sjećanja na historijske događaje kroz prizmu prošlosti“, izjavio je Sedin Kahriman.

BH Telecom je do sada putem najveće domaće platforme za produkciju BH ContentLab, u saradnji sa domaćim producentskim kućama, realizovao snimanje serije „Kotlina“ kreatora Danisa Tanovića i Amre Bakšić-Čamo, te seriju „Na rubu pameti“ u režiji Elmira Jukića i „Tender“ Srđana Vuletića. Također, završeno je snimanje kriminalističke drame „Znam kako dišeš“  kreatorice Jasmile Žbanić i serije „Princ iz Eleja“ kreatorica Amre Bakšić-Čamo i Elme Tataragić.

Uskoro se očekuje produkcija serija „Komar“  kreatora Timura Makarevića i „Kad sam bio Hodža“ reditelja Ademira Kenovića.

Podsjećamo da će BH Telecom do kraja 2024. godine investirati 27 miliona KM za snimanje serijskog i filmskog sadržaja.