Novosti

“Bosnie, mon Amour”: Kulturni susret Francuske i BiH


Kulturni susret pod nazivom “Bosnie, mon Amour”, održan 27. januara 2023. godine u Parizu, okupio je brojne ugledne zvanice iz svijeta sporta, politike i kulture. Riječ je o inicijativi udruženja “5 Million Friends of Bosnia-Herzegovina”, a ovaj susret organizatori su zamislili kao mjesto obilježavanja i proslave kulturnih dostignuća Bosne i Hercegovine.

Događaju su prisustvovali predstavnici ambasada i kulturnih centara stranih zemalja u Francuskoj. Uz izložbu slika, skulptura, umjetničkih instalacija te kratkih video-uradaka savremenih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, organizirana je i panel diskusija na temu “Odnosi i saradnja bh. umjetnika sa kolegama iz zapadne Evrope”, koju je vodio francuski umjetnik i galerista Pierre Courtin.

Akademski kipar Mirza Morić, koji 45 godina živi i stvara u Parizu, na kulturnom susretu “Bosnie, mon Amour” oduševio je prisutne sa radom na skulpturi bosanskog stećka i poklonom njegove slike “Kolo radosti” za gradonačelnicu općine Paris 7, poručivši da je dužnost njega kao svjetskog umjetnika, da pomoviše vrijednosti Bosne i Hercegovine.

U muzičkom dijelu programa prisutnim gostima se predstavila violinistica Violeta Smailović-Huart uz klavirsku pratnju japanske pijanistice Kanae Endote duo Merita (glas) i Hector Morić (gitara). Zvanicama su se obratili predsjednik i osnivač asocijacije 5MFBiH Edo Šabanagić i zamjenica načelnika općine Pariz Josiane Gaude.

O ulozi i položaju sporta u BiH kao i o bosanskohercegovačkim sportistima, koji su svoju karijeru nastavili u inostranstvu, govorio je nedavno izabrani selektor fudbalske reprezentacije BiH i prvi počasni ambasador asocijacije 5MFBiH Faruk Hadžibegić.

Pozdrave prisutnima u ime Ambasade BiH u Francuskoj uputio je i Muaz Dedajić, savjetnik u ambasadi.

Medijski pokrovitelj susreta je bila Bosanskohercegovačka radio-televizija (BHRT) i sponzor karitativna fondacija La Terra Nostra iz Švicarske. Ispred fondacije “BH Futures Foundation” prisutnima se obratio Milan Kusmuk, koji je napravio osvrt na rad fondacije i dosadašnje uspjehe te prezentirao načine kako bh. zajednica, bez obzira gdje bila, itekako može doprinijeti razvoju obrazovanja bh. studenata te iste činiti konkurentnijima kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu.

Organizatori su priredili i vrijeme za umrežavanje te druženje uz catering i degustaciju bh. proizvoda obezbjeđenih od strane sponzora, Mljekare “Livno” – livanjski sir, Vinarije “Povratak” iz Žepča te francuski šampanjac “Le Domaine du Cassard”.

Panelistima i govornicima su uručeni i vrijedni pokloni kompanije “Skincode” iz Švicarske. Druženje sa mnogobrojnim gostima je nastavljeno u restoranu “Bombona” u vlasništvu bh. ugostitelja Nijaza Softića i njegove supruge Marie.

Inače, cilj asocijacije 5MFBH je upoznavanje i okupljanje bh. emigranata iz cijelog svijeta, ali i stranaca naklonjenih ovoj maloj zemlji velikog srca. Među prioritetima udruženja je saradnja između Francuske i Bosne i Hercegovine i njegovanje evropskih vrijednosti te izgradnje Evropske unije po mjeri svih nas. Povratne informacije učesnika kulturnog susreta “Bosnie, mon Amour” koji je organizovan od strane volontera asocijacije 5MFBH iz cijelog svijeta (SAD, Kanada, Australija, Austrija, Norveška, Švicarska, Francuska…) su, organizatori navode, odlične.

Izvor: mojabih.oslobođenje.ba