Novosti

Uber gotovo udvostručio prihod u 2022.


Kompanija Uber kaže da je prošlu godinu zaključila sa skoro dvostruko većim prihodom zahvaljujući oporavku potražnje i pojačanom angažmanu vozača u potrazi za dodatnim primanjima.

Vrtoglava cifra

Uber je prošlu godinu zaključio s 83 posto većim prihodom, od 31.9 milijardi dolara. Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 1.7 milijardi dolara. U 2021. kompanija je u toj stavci bilježila gubitak od 774 miliona dolara.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju Uber očekuje prilagođenu EBITDA u rasponu od 600 miliona do 700 miliona dolara.

Tržište usluga prijevoza koje se baziraju na dijeljenju vozila imalo je koristi od ukidanja pandemijskih ograničenja i poskupljenja automobila i većih troškova njegovog održavanja, što mnoge ljude tjera da rješenje potraže u taksijima.

Odvojili se od konkurenata

Istodobno je sve više vozača spremno dijeliti vozilo u potrazi za dodatnim izvorom prihoda. Izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi rekao je da je broj aktivnih vozača na platformi u četvrtom tromjesečju dosegnuo najviši nivo otkada su osnovani i da je dodatno porastao u januaru, otklanjajući strahovanja od manjka vozača.

– Jasno smo se odvojili od naših konkurenata po preferencijama vozača. To je dovelo do značajnog jačanja pozicije u toj kategoriji usluga na globalnoj razini, posebno u SAD-u, gdje je blizu najviše razine u gotovo šest godina – kazao je Khosrowshahi.

Polovni rezultat poduprle su i nove usluge, poput rezervacija vožnje i kratkoročnog i dugoročnog iznajmljivanja vozila, ističu u Uberu.

hina.hr