Novosti

Uber će obeštetiti australske taksi vozače sa 179 miliona dolara


Kompanija Uber će s 272 miliona australskih dolara (179 miliona američkih dolara) obeštetiti više od 8.000 taksi vozača i kompanija za iznajmljivanje automobila zbog toga što im je nanio štetu nakon ulaska na australsko tržište 2012. godine.

Iz advokatskog ureda Maurice Blackburn Lawyers, koji je 2019. pokrenuo tužbu protiv Ubera, saopćio je da je riječ o petoj po veličini nagodbi u historiji Australije. U Uberu su potvrdili da je postignut načelni dogovor, ali nisu komentarisali detalje nagodbe.

“Ovaj slučaj je uspio tamo gdje drugi nisu uspjeli. Ponosni smo na to što su hiljade ljudi vjerovali da možemo postići ovaj rezultat te da od Ubera tražimo odgovornost”, poručili su iz advokatskog ureda Maurice Blacburn Lawyers.

Uber se od početka rada, 2009. godine, širom svijeta suočio s nizom sudskih sporova. Na njihov rad nisu se žalili samo vozači ostalih taksi kompanija, već i njihovi vozači, njihovi korisnici usluga, kao i vlade.

U australskoj tužbi je navedeno da je Uber nezakonito radio u četiri od šest australskih država – Viktoriji, Novom Južnom Velsu, Kvinslendu i Zapadnoj Australiji. Naime, navedeno je da su koristili vozila i da su radili vozači koji nisu imali dozvole za to.

Elisabeth O’Shea, advokatica ureda Maurice Blackburn, izjavila je da je time uzrokovan gubitak prihoda ovlaštenim taksistima, kao i kompanijama za iznajmljivanje automobila. Osim toga, kako je napomenula, smanjena je vrijednost taksi dozvola. U međuvremenu su promijenjeni zakoni kako bi se Uberu omogućio legalan rad u Australiji