Novosti

Bogati Rusi su još bogatiji uprkos sankcijama


Ukupno bogatstvo najbogatijih Rusa povećano je za 10,4 milijarde dolara od početka ove godine uprkos sankcijama Zapada, piše Bloomberg.

Vladimir Potanin, vlasnik rudarskog giganta Norilsk Nickela, predvodi rang listu kao najbogatiji ruski biznismen, čije se bogatstvo procjenjuje na 28,5 miliona dolara.

Leonid Mikhelson, suvlasnik drugog najvećeg ruskog proizvođača prirodnog gasa, kompanije Novatek, nalazi se na drugom mjestu. On je zaradio 516 miliona dolara i povećao svoje bogatstvo na 25,1 milijardu dolara.

Većinski dioničar ruske kompanije NLMK za proizvodnju čelika, Vladimir Lisin, treći je najbogatiji ruski biznismen. On je zaradio 905 miliona dolara od početka godine i povećao svoje bogatstvo na 20,8 milijardi dolara.

Lisina slijedi Aleksej Mordašov, predsjednik giganta Severestala, čije je bogatstvo poraslo za 1,54 milijarde dolara na ukupnih 20,2 milijarde.

Peti je suvlasnik mobilnog operatera Megafona Alisher Usmanov, koji je zaradio 738 miliona dolara u protekla dva mjeseca, nakon čega njegovo bogatstvo iznosi 19,2 milijarde dolara.

Na listi se nalazi i Vagit Aleksperov, bivši šef Lukoila, koji je najviše zaradio od početka godine, preciznije 2,43 milijarde dolara, tako da njegovo bogatstvo sada iznosi 17,8 milijardi dolara.

Bloomberg Billionaires Index je rang lista 500 najbogatijih ljudi svijeta, a na njoj su 22 Rusa.

Izvor: Klix