Novosti

Vlada KS usvojila Izvještaj o realizaciji novčanih podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji


Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Izvještaj o realizaciji novčanih podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo za prošlu, 2022. godinu.

Prema podacima iz Izvještaja koji je pripremilo Odjeljenje za stručne poljoprivredne poslove Ministarstva privrede, jasni su pokazatelji rasta poljoprivredne proizvodnje u prošloj godini, a komparativna analiza protekle tri godine pokazuje da su određene proizvodnje značajno rasle u posljednjoj godini.

Najveći rast proizvodnje u 2022. godini, u odnosu na prethodne dvije, primjetan je u proizvodnji merkantilnog krompira i plasteničkoj proizvodnji u obasti biljne proizvodnje, te animalnoj proizvodnji i kapitalnim ulaganjima.

– Već tri sezone zaredom, dakle sezonu jesen 2021. i proljeće/jesen 2022. godine, provodimo praksu otkupa tržišnih viškova merkantilnog krompira i sretan sam što mogu reći da je ova dodatna mjera podsticaja značajno doprinijela rastu proizvodnje ove biljne kulture koja se u 2020. godini sijala na 58,66 hektara, a u 2022. godini na 87,59 hektara. Ovi podaci ukazuju da je mjera dobra i da je treba nastaviti provoditi – pojasnio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Iz izvještaja je vidljivo i da u kontinuitetu raste i plastenička proizvodnja. Poređenja radi, u 2020. godini zabilježeno je 37.922 metra kvadratna pokrivena plastenicima, u 2021. godini 48.113 kvadrata zasijanih površina, a u 2022. godini 59.274 kvadrata zasijanih površina pokrivenih plastenicima.

– Tokom prethodne dvije godine povećavali smo iznose podsticaja za sve modele proizvodnje i evo, kako podaci pokazuju, to daje rezultate. Konkretno za plasteničku proizvodnju, poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na novčani podsticaj za proljetnu i jesenju proizvodnju za povrtne kulture, među kojima su najzastupljenije špinat, salata, mladi luk, paradajz, paprika i krastavac – dodao je ministar Delić.

Po obimu proizvodnje u 2022. godini, najviše je zastupljena animalna proizvodnja sa 64,27 posto udjela u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, zatim kapitalna ulaganja koja imaju tendenciju rasta utroška sredstava iz godine u godinu i učestvuje sa 25,52 posto u ukupnoj proizvodnji, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 7,01 posto za ovaj model proizvodnje.

Biljna proizvodnja u posljednjih nekoliko godina je stabilna i s procentom između osam i devet posto zastupljenosti u ukupnom utrošku sredstava. Neznatan pad obima proizvodje primjetan je kod farmi za tov junadi, vlastitog uzgoja teladi i inkubacijske proizvodnje jednodnevnih pilića što se može povezati s poskupljenjima hrane u protekloj godini.

U odnosu na 2021. godinu, u prethodnoj godini povećan je ukupan broj zahtjeva za ostvarenje prava na novčani podsticaj za 137 zahtjeva po svim modelima proizvodnje, a povećan je i broj novih kandidata-podnosioca zahtjeva u odnosu na prethodnu godinu za 95, što ukazuje na povećanu zainteresovanost za poljoprivrednu proizvodnju na području Kantona Sarajevo.

Fena