Auto

Turska podiže infrastrukturu za električna vozila sa planom izgradnje 10.000 novih punjača


Potražnja za električnim automobilima u Turskoj je porasla nakon što je domaći proizvođač Togg najavio svoj prvi električni model, T10X.

Berkan Bayram, šef turskog udruženja za električna i hibridna vozila (TEHAD), predviđa da će do kraja 2023. godine Turska imati čak 10.000 punjača za električna vozila, s obzirom na povećanu potražnju.

U prvoj sedmici nakon pokretanja procesa narudžbe, Togg je primio preko 100.000 narudžbi za svoj novi model. Broj narudžbi nastavio je rasti, te je do srijede dosegnuo čak 177.467. Zbog velike potražnje, kompanija je povećala broj isporuka svog modela T10X sa planiranih 12.000 na 20.000, a kupci će biti odabrani putem digitalnog izvlačenja koje je planirano za četvrtak.

Povećana potražnja za električnim vozilima također je pokazala potrebu za razvijanjem infrastrukture za punjenje. Togg je u suradnji sa svojim partnerima uspostavio mrežu punjača pod imenom Trugo koja će uključivati više od 1.000 punionica s kapacitetima između 180 kilovata (kW) i 300 kW. Planira se da će se ove punionice postaviti na više od 600 lokacija u 81 provinciji.

Berkan Bayram je naglasio da će ovaj rast zahtijevati još više punjača, kako bi se osiguralo udobno i sigurno putovanje električnim vozilima u Turskoj. S rastućim trendom u smjeru električnih vozila, Turska želi iskoristiti ovaj momentum kako bi razvila svoju vlastitu domaću industriju električnih vozila i bila konkurentna na globalnom tržištu.