Novosti

Složene procedure ključna barijera razvoju infrastrukture punionica za električna vozila u Kantonu Sarajevo


U prostorijama Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, upriličen je sastanak predstavnika Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH sa ministrom Bečarevićem.

Tema sastanka je bila zajednička inicijativa Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca autobmobila i Udruženja za elektromobilnost ka pojednostavljenju procedure postavljanja električnih punionica u Kantonu Sarajevo. Rukovodstvo Udruženja kojeg čine predstavnici privrednih subjekata upoznali su ministra Bečarevića sa njihovom opredjeljenosti ka elektromobilnosti, na putu smanjenja zagađenja iz transporta i ciljevima ostvarenja dekarbonizacije na globalnom nivou, pa tako i u BiH s jedne strane, te novih poslovnih modela i prilika u poslovanju koje donosi im elektromobilnost  s druge strane.

Privrednici su na sastanku istakli da ključna barijera u njihovom poslovanju i bržem rastu elektromobilnosti u BiH, predstavlja složena procedura ishodovanja građevinske dozvole potrebne za instalaciju punionica.

Ministar Bečarević je ovom prilikom istaknuo da je već u potpunosti upoznat sa navedenom problematikom i iskazao svoju punu podršku razvoju elektromobilnosti i spremnost za proaktivnu saradnju u otklanjanju barijera privrednim subjektima u poslovanju, a koja se ogleda u prijedlogu izmjene i dopune Zakona  o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, i definisanju punionice kao montažnog objekta jednostavne gradnje za koju nije potrebno ishodovanje građevinske dozvole.