Trgovina

Pevex u procesu prodaje, zainteresovani veliki igrači


Najveći dioničari Pevexa Pavao Vujnovac i Mario Radić pokrenuli su postupak prodaje kompanije koja upravlja maloprodajnim lancem i web shopom, a među zainteresovanim kupcima spominju se njemački div Obi i slovenački Merkur.

Pavao Vujnovac i Mario Radić drže ukupno oko 53 odsto dionica Pevexa, Vujnovac ima blizu 36.6 odsto, a Radić i njegova kompanija Filir 16.6 odsto vlasništva. Drugi najveći dioničar je bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević koji lično i preko firme Dicentra drži oko 23 odsto, piše Danica, prenosi Index.

Prosječna cijena koju je trojac platio za svoje dioničke pakete kretala se između 150 i 200 kuna. Ako bi preuzimatelj za Pevex bio spreman platiti 500 miliona eura, odnosno blizu 300.000 kuna po dionici, to znači da bi Vujnovac, Lovrinčević i Radić za Pevexove dionice u samo sedam godina dobili oko 15 puta više nego što su uložili.

Objavljen inicijalni poziv za kupovinu

Poslovni.hr objavio je danas kako je inicijalni poziv za kupovinu iz Pevexa ovih dana upućen na adrese desetak investitora te da je, osim Obija i Merkura, poziv za učešće u procesu dobio i turski div Koc te vjerojatno rumunski Dedeman.

Kako piše Poslovni, Lovrinčević ne želi da prodaje svoje vlasničke udjele i ne učestvuje u postupku koju su pokrenuli Vujnovac i Radić.

Neto dobit prošle je godine iznosila 262 miliona kuna i bila je nešto manja nego godinu ranije.