Novosti

Postavljen kamen temeljac za prvu fotonaponsku elektranu “Green Vakuf Tešanj” u BiH


Kamen temeljac za prvu fotonaponsku elektranu “Green Vakuf Tešanj” svečano je postavljen jučer na vakufskoj parceli u Tešnju, što predstavlja važan korak u uspostavljanju novog modela razvoja i finansijske održivosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Projekt je iniciran od strane investitora – Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tešanj i kompanije BIZ INVEST d.o.o. iz Sarajeva. Svečanosti postavljanja kamena temeljca su prisustvovali ugledni članovi Islamske zajednice, načelnik Općine Tešanj i direktor firme BIZ INVEST d.o.o. Sarajevo.

Glavni imam Medžlisa Tešanj, Fuad-ef. Omerbašić, je izjavio da je cilj ovog projekta da se oplemeni vakufska parcela, koju je uvakufio hadži Mustafa Prnjavorac kao trajno dobro, i ostvari iskorak u materijalnom funkcioniranju Islamske zajednice. Direktor Vakufske direkcije, hafiz Senaid Zajimović, je istakao da Islamska zajednica već duže vrijeme radi na unapređenju vakufa u BiH, dok je muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević ovaj događaj ocijenio povijesnim jer Islamska zajednica postaje investitor i time omogućuje da zajednica postane manje ovisna o donacijama i članarini.

Projekt “Green Vakuf Tešanj” planiran je da bude realiziran u roku od četiri mjeseca, nakon čega bi trebao početi ostvarivati prve prihode. Ova inicijativa ima za cilj promoviranje održivosti i razvoja Islamske zajednice u BiH, što će imati pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu i ekonomiju, prenosi MINA.