Novosti

United Group prodala mobilne tornjeve za 1,22 milijardi eura


Multi-play telekomunikacijski i medijski pružatelj usluga United Group fokusiran na jugoistočnu Europu priopćio je u četvrtak da je pristao prodati svoju cjelokupnu infrastrukturnu jedinicu mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji kompaniji Tawal, podružnici stc Group sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, u gotovinskom poslu koji se procjenjuje na 1,22 milijarde eura.

Prema ugovoru,Tawal će preuzeti vlasništvo nad ukupno 4.800 mobilnih tornjeva u dogovoru koji označava ulazak kompanije iz Saudijske Arabije u europski telekomunikacijski sektor, navodi United Group u priopćenju za javnost.

Akvizicija od strane Tawala osigurat će svježi kapital za jačanje mobilne mreže i uključuje planove za pokretanje nekih 2000 dodatnih stranica u sljedećih 20 godina.

Zauzvrat, prihod od prodaje omogućit će grupi usmjerenoj na jugoistočnu Europu da dodatno ulaže u telekomunikacijske i medijske usluge i infrastrukturu, u skladu s nedavnim trendom da se telekomunikacijski operateri u Europi i svijetu, kao što su Vodafone i Cellnex, izdvajaju i oslobađaju se svoje infrastrukture mobilnih jarbola.

– Oduševljeni smo što smo uspješno kristalizirali vrijednost naše imovine tornja u dogovoru koji nam omogućuje da smanjimo globalne makroekonomske pritiske i upravljamo njima. To će podržati kontinuirano ulaganje u naše portfeljne kompanije kako bismo osigurali da ostanu konkurentne na svojim tržištima, rekla je Izvršna direktorica United Groupa Viktoria Boklag.

Tawal je najveći pružatelj ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka, Europe i Sjeverne Afrike, s portfeljem od više od 16.000 mobilnih tornjeva.