Novosti

United Group stvara najveću optičku mrežu u Jugoistočnoj Evropi u okviru kompanije United Fiber


Nakon uspješnog osnivanja kompanije United Fiber u Grčkoj 2021. godine, United Group nastavlja uvezivati svoj portfolij fiksne infrastrukture u Evropskoj uniji (Bugarska, Hrvatska i Slovenija) pod brendom United Fiber.

Počevši od registracije novoosnovane kompanije u Sloveniji u martu 2024. godine, koju će do kraja ove godine slijediti Bugarska i Hrvatska, Grupa je fokusirana na daljnje ubrzanje i jačanje svojih ulaganja u ovu važnu geolokaciju. Moderna širokopojasna infrastruktura povezuje Evropu s Bliskim istokom i Azijom, odgovarajući na veliku potražnju za tranzitom kroz glavna tržišta Grupe. Svojim ultrabrzim i pouzdanim internetom zadovoljava veliku potražnju korisnika i poslovnih klijenata širom Jugoistočne Evrope.

Željko Batistić, potpredsjednik za tehnologiju kompanije United Group: U United Group znamo kako izgraditi i postaviti najsavremeniju fiksnu infrastrukturu. U Srbiji smo 2000. godine započeli uz potpuni greenfield, a dvije decenije kasnije postali smo najveća optička mreža u Jugoistočnoj Evropi. Samo u četiri zemlje EU, Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, United Group posjeduje 60.000 km okosnice i metro mreže.

Naša najsavremenija širokopojasna mreža na ovim tržištima doseže 3,6 miliona domova i trenutno realizujemo plan isporuke 475.000 novih FTTH domova u 2024. godini, a sličnim tempom nastavit ćemo i u narednim godinama. Naša vizija je biti prvi izbor za pojedinačne korisnike, poslovne klijente i preferirani partner za javni sektor, kako bismo pomogli digitalizaciju društava i pozicionirali ih na put uspjeha. Spajanjem naših investicionih i aktivnosti uvođenja u United Fiber, moći ćemo dodatno proširiti naše aktivnosti, stvoriti snažne sinergije i podići naše investicione kapacitete na viši nivo. Zahvaljujući zasebnim i posvećenim stručnim timovima u prodaji, podršci i tehničkim operacijama, moći ćemo pružiti još bolje usluge našim korisnicima.“

United Fiber Grčka bila je ključna u implementaciji strategije razvoja Grupe. Ova kompanija uspjela je ubrzati svoj utjecaj u Grčkoj s 20% penetracije optičkih vlakana do domova na vlastitoj mreži (u poređenju s 8% nacionalne), nudeći ultra brzu konekciju.

U Bugarskoj Grupa ima najveću FTTH mrežu u zemlji koja doseže 50% domaćinstava, s planom povećanja na 67% do 2028.

U Hrvatskoj se godišnje dodaje oko 80.000 domaćinstava, s planom da se do 2028. dosegne 40% od ukupnog broja domaćinstava. U Sloveniji Grupa posjeduje drugu najveću mrežu s omogućenim gbps-om koja pokriva oko 50% domaćinstava u zemlji.

Novi infrastrukturni projekt United Fibera postavit će zemaljski kabl koji povezuje Atinu i Solun te Jugoistočnu Evropu s ključnim žarišnim tačkama u Zapadnoj Evropi. Ovaj projekt, čiji se završetak planira 2025. godine, ojačat će postojeće interkonekcije s Turskom i Bliskim istokom, osnažiti postojeću interkonekciju s Bugarskom i olakšati planove za egejski podmorski kabl između Grčke i Turske.

Cjelokupnom infrastrukturom veleprodajnih aktivnosti United Group, uključujući glasovne usluge, podatke mobilne usluge i roaming, upravlja UGI. Samo tri godine nakon lansiranja, UGI je uspio privući najveće operatere i tehnološke provajdere da odaberu United Group za rješavanje svojih potreba za infrastrukturom i povezivanjem u regiji. UGI je također zadužen za komercijalizaciju projekta Atina – Solun.

Paolo Ficini, CEO UGI: “Stvaranjem ove potpuno nove rute, United Group jasno pokazuje svoju predanost da bude najveći pružatelj optičkih mreža u Jugoistočnoj Evropi, povećavajući konkurentnost, kreirajući nove prilike za ulaganja i ubrzavajući digitalnu transformaciju svih uključenih zemalja. Projekt zadovoljava sve veću potražnju koja proizlazi iz značajnih ulaganja u nove podatkovne centre u regiji, kao i u nove podmorske kablove položene u Grčkoj na južnoj granici.“