Crypto

Sigurna utočišta za kapital: Evo ko drži najviše kriptovaluta u svijetu


Nestabilne kriptovalute postaju ono što se čini kao sigurna utočišta za kapital u zemljama poput Argentine i Turske, gdje su visoka inflacija i pad lokalnih valuta primorali građane da spas traže u digitalnom novcu.

Turska prednjači u svijetu po vlasništvu nad digitalnim valutama, sa udjelom od 27,1 posto, a slijedi Argentina sa 23,5 posto, što je znatno više od procijenjene globalne stope od 11,9 posto, prema istraživačkoj firmi GWI.

Osim vodećih pozicija u usvajanju kriptovaluta, Turskoj i Argentini je zajednička i visoka inflacija, što je dovelo do pada kursa nacionalne valute i kontrole tokova kapitala kako bi se lokalno stanovništvo odvratilo od iznošenja novca u inostranstvo.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u martu dostigla 50,51 odsto, au Argentini čak 104 odsto. Turska lira i argentinski pezos padaju i na rekordno su niskim nivoima. Na crnom tržištu morate izdvojiti oko 464 pezosa za američki dolar, što je više nego dvostruko više od zvaničnog kursa od 222 pezosa za jedan dolar.

Veliki dio kupovine u takozvanim sigurnim utočištima bile su kriptovalute poput USD Coin (USDC) i Tether (USDT), koje predstavljaju kripto žetone vezane 1:1 za tradicionalnu imovinu poput američkog dolara ili zlata.

Bilo da se radi o maloprodajnim ili institucionalnim investitorima, ljudi razmišljaju o tome kako se možemo zaštititi od pada vrijednosti valute”, rekao je Ehab Zaghloul, glavni istraživač u Tribal Credit-u, platformi za digitalna plaćanja za startupove na tržištima u nastajanju.

Obim trgovanja parom USDT-Turska lira dostigao je višemjesečni maksimum prošle sedmice, potaknut slabljenjem turske valute i predstojećim ključnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

“Generalno, postoji veća tendencija prihvatanja kriptovaluta u zemljama sa ograničenim kapitalom i finansijskom i političkom nestabilnošću”, naveli su analitičari istraživačke kompanije K33 Research, piše Poslovni.hr.