Novosti

Metalac MBM ulaže u modernizaciju proizvodnje s kupovinom novog robota


Da je modernizacija proizvodnje jedan od glavnih faktora konkurentnosti odavno znaju u preduzeću Metalac MBM zbog čega konstantno ulažu u nove tehnologije, pa je odnedavno sastavni dio proizvodnog procesa i OTC robot za zavarivanje.

Radio se o sofisticiranoj tehnologiji sa daleko većim mogućnostima u odnosu na prethodna tri robota koje je ova kompanija do sada koristila. Cilj nabavke robota vrijednog 280.000 maraka sa PDV-om, kako je objasnio direktor i vlasnik preduzeća Slobodan Golub, poboljšanje efikasnosti i produktivnosti proizvodnje.

– Kupovinu četvrtog robota finansirali smo vlastitim sredstvima. Bili smo konkurisali kod Međunarodne organizacije za uvođenje novih tehnologija kako bi dobili podsticaj za ovu investiciju, međutim iako smo ispunjavali sve uslove, nismo dobili pozitivan odgovor – rekao je Golub ističući da je ovo preduzeće uspješno prebrodilo veoma izazovnu proteklu godinu, izvještava Derventski list.

– Pandemija nam je nanijela veliku štetu, ali i ekonomske turbulencije na inostranom tržištu koje su donijele drastično poskupljenje repromaterijala. Imali smo sreće, jer smo imali zaliha i prvi udar smo malo savladali dok nismo uspjeli korigovati cijene gotovih proizvoda – kazao je Golub čije predzeće 95 odsto proizvoda plasira na tržište Evropske unije.

– Najveći dio izvozimo u Austriju, oko 60 odsto, 25 odsto u NJemačku, a ostatak u Italiju, Sloveniju i nešto manje u Srbiju – rekao je Golub podsjetivši da su prošlog ljeta izvezli 3.000 šleper robe u EU.

Preduslov uspješnog poslovanja je modernizacija i unapređenje uslova proizvodnje, a ove principe poslovanja odavno su usvojili u „Metalcu“.

– Izgradili smo i objekat za skladištenje gotovih proizvoda na oko 1.400 kvadratnih metara vrijedan oko 800.000 KM, te novu trafostanicu snage 400 kilovata koja je u rad puštena krajem decembra prošle godine. U prošloj godini smo započeli i značajnu investiciju, i to razvođenje CO2 plina koji se koristi za zavarivanje. Na ovaj način plin će biti dostupan radnicima na 36 zavarivačkih mjesta, čime značajno smanjujemo troškove – objasnio je Golub.

Investicije u unapređenje proizvodnje podržava i Vlada Republike Srpske, pa je Metalac jedan od korisnika podsticaja u kapitalne investicije.

Ipak, ovom preduzeću sa 55 zaposlenih, prioritet je zadržavanje kvalitetne radne snage.