Tržišta i finansije

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u junu na istom nivou kao u maju


Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u junu na istom su nivou kao u maju, dok su za 0,9 odsto više u odnosu na isti mjesec lani, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u junu bile su iste kao i u maju, a za dva odsto su više u odnosu na juni 2022. godine.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u junu su, takođe, bile na istom su nivou kao i prethodnog mjeseca, te niže za 0,7 odsto u odnosu na juni lani.

U oblasti energije proizvođačke cijene u šestom mjesecu više su za 0,6 odsto u odnosu na maj, a u netrajnim proizvodima za 0,4 odsto, dok su niže u intermedijarnim proizvodima za 0,5 odsto i kapitalnim proizvodima za 0,1 odsto.

U junu u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvođačke cijene više su za 12 odsto u sektoru netrajnih proizvoda, 9,4 odsto u trajnim proizvodima za široku potrošnju, u kapitalnim proizvodima za 5,6 odsto i energiji za jedan odsto, dok je pad od 4,2 odsto zabilježen u intermedijarnim proizvodima.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u junu niže su u vađenju ruda i kamena za 1,3 odsto u odnosu na maj, a u prerađivačkoj industriji za 0,1 odsto, dok su više u proizvodnji električne energije za 1,7 odsto.

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 4,8 odsto, prerađivačkoj industriji za 0,2 odsto, te proizvodnji električne energije za 3,7 odsto.