Novosti

Novo faktoring društvo na tržištu, u njegov rad uključen i bivši direktor NLB Banke


Nakon BIG Faktora prošle godine, na tržištu se pojavio novi pružalac usluga faktoringa, izvještava Indikator.ba.

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske izdala je dozvolu za obavljanje djelatnosti faktoringa društvu FAKTORIS d.o.o. Banja Luka.

Društvo za faktoring osnovalo je više lica sa pojedinačnim vlasništvom u osnovnom kapitalu ispod 10 posto. Ova lica nisu međusobno povezana tako da nema akcionara koja stiču kvalifikovano učešće.

Za članove Upravnog odbora Faktorisa imenovani su Radovan Bajić, Aleksandar Grgić i Đorđe Tegeltija, na mandatni period od četiri godine.

Radovan Bajić bio je direktor NLB banke a.d. Banja Luka u periodu od 1998. do 2021. godine. Aleksandar Grgić bio je pomoćnik direktora Sektora za upravljanje informacionim tehnologijama/IT u NBL Banci a.d. Banja Luka , a
Đorđe Tegeltija šef Odjeljenja naplate plasmana fizičkih lica u Sektoru
restruktuiranja i naplate u Novoj banci a.d. Banja Luka u periodu od 2015. do 2020. godine.
Za direktora društva imenovan je Boris Srdić koji je u Društvu za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske a.d. Banja Luka stekao radno iskusto na rukovodećem položaju u periodu dužem od tri godine,

Osnivači su obezbijedili propisani minimalan iznos od 660.000,00 KM osnivačkog kapitala kako bi društvo moglo biti registrovano.

Ugovor o osnivanju društvsa osnivači su sklopili 22. marta ove godine.
Društvo za faktoring dužno je da podnese prijavu za upis u registar poslovnih subjekata u roku od 30 dana od dana dobijanja dozvole za obavljanje djelatnosti faktoringa.

Prošle godine osnovano je društvo BIG Faktor d.o.o. Banja Luka, prvo takve vrste u ovom entitetu.

Društvo BIG Faktor dobilo je dozvolu za obavljanje djelatnosti faktoringa u maju, a nastalo je transformacijom iz društva BLB MENADŽMENT a.d. Banja Luka.