Novosti

Austrijsku logističku kompaniju dugo godina prisutnu u BiH preuzeli Japanci


Vlasnik i osnivač tvrtke cargo-partner Stefan Krauter odlučio je prodati austrijskog globalnog logističkog igrača japanskom Nippon Express Holdingsu.

Nakon što je započeo poslovanje 1983. sa samo pet zaposlenih u bečkoj zračnoj luci i razvio tvrtku gotovo potpuno organski do sadašnjih 4.000 zaposlenika u 40 zemalja diljem svijeta, Stefan Krauter je najprije predao štafetu svom menadžmentu, a sada je prenio i vlasništvo na “idealnog nasljednika” NX.

– Obje organizacije će imati koristi od značajnih sinergija u globalnoj pokrivenosti ureda, proširenom portfelju usluga, ojačanom regionalnom, proizvodnom i IT znanju, povećanom opsegu i drugom. NX Grupa će imati koristi od naše snažne i široke mreže u srednjoj i istočnoj Europi koja na idealan način nadopunjuje postojeću NX-ovu mrežu, a cargo-partner će preskočiti nekoliko liga u intraazijskim i transpacifičkim trgovinskim stazama, objašnjava Stefan Krauter.

Ugovor je potpisan 12. maja 2023. i stupit će na snagu uz uobičajena regulatorna odobrenja za procijenjenih četiri do sedam mjeseci.

U Bosni i Hercegovini cargo-partner ima kompaniju osnovanu 2008. godine, koja slijedi ranije osnovano predstavništvo. Prema podacima za 2021. godinu, cargo-partner d.o.o. Sarajevo ostvario je poslovne prihode od 25,0 miliona KM, a neto dobit od 665,7 hiljada KM. Imao je na kraju 2021. godine 33 zaposlenika, izvještava Indikator.ba.

Registrovani kapital društva je 1,193,055.55 KM.