Lifestyle

Ključna 24 sata za Tomu Cvitanušića u pohodu na Mount Everest


“C4, olujni vjetar, pet nas u malom šatoru, imamo dovoljno kisika” – kratka je poruka kojom je Tomislav Cvitanušić opisao surove uslove koji vladaju na skoro 8.000 metara iznad nivoa mora. Poznati bh. ironman, maratonac, triatlonac i alpinista sa svojom ekipom danas je dosegao Južno sedlo Everesta i kamp C4, odakle bi trebalo da večeras krene na vrh.

Danas je 45. dan Tomine ekspedicije na Mount Everest, a plan je da u utorak u ranim jutarnjim satima dosegne sami vrh svijeta.

Osjećaj hladnoće -40°C

Tomin učitelj, legendarni alpinista Muhamed Gafić, dobro poznaje izazove s kojima se ekipa susreće pri temperaturi od oko -30°C i olujnim vjetrom koji predstavlja ogromnu prepreku.

“C4 je jurišni kamp za napredovanje prema vrhu. Osjećaj hladnoće (feels like) je gotovo deset stepeni niži, -40°C i predstavlja opasnost po život”, upozorava Gafić dok pomno prati vremenske uslove i čeka Tomine poruke o kretanju putem Garmin inReach satelitskog lokatora.

Objašnjava da bi ekipa večeras trebala po mraku krenuti na put prema vrhu po laganijem, zaleđenom kuluaru, a onda će doći do težeg i opasnije dijela uspona, a tada bi već trebalo početi svitati.

“Na tom dijelu je nepalski nacionalni tim Šerpasa postavio fiksno uže i prolazak će biti sigurniji. Vjetar, istočni, iz Tibeta, će im dolaziti u desno rame. Količina kisika u bocama i ruksaku će im olakšavati disanje, ali je to i teret koji će Tomi otežavati uspon”, ističe Gafić.

Da se cijeli univerzum ujedini i pomogne Tomi

Prema poruci sa C4 vjeruje da će ekipa čekati smirivanje vjetra i da u šatoru u kojem se trenutno nalaze vjerovatno imaju mjesta da sjednu. Kaže da o ležanju nema ni govora jer su to lagani i mali šatori, a da ekipa mora izlaziti po led i snijeg da ih tope za čaj, vodu i rehidraciju.

“Tomo je sada u teškoj, ali i uobičajenoj situaciji alpinista na Mount Everestu. Slijedi mu do vrha puni Ironman, i to norveški”, poručuje stručnjak aludirajući na uslove koji vladaju na najekstremnijem triatlonu na svijetu, Norsemean, što je jedan od mnogobrojnih dosadašnjih sportskih uspjeha kojima se Cvitanušić može pohvaliti.

Sljedeća 24 sata će biti presudna za Tomu, a Gafić objašnjava da su male šanse za vrh ako krene po oluji, kao i da će, ako bude predugo čekao, ostati bez rezervi kisika.

“Ostaje treće – nadam da će se cijeli univerzum ujediniti da Tomi pomogne da se popne na vrh Everesta i da nam se sretno vrati u Bosnu”, istakao je ponosni mentor.