Auto

Tomislav Cvitanušić otkriva iskustvo vožnje električnog Mercedes-Benza


Na putu ka održivoj budućnosti automobilske industrije, električna vozila postaju neizbježan dio naše svakodnevnice, predstavljajući inovativnu alternativu koja ne samo da pruža užitak u vožnji, već i doprinosi očuvanju okoliša. Tomislav Cvitanušić, poznati triatlonac, alpinista i avanturista govori o tome kako električna vozila transformišu našu percepciju vožnje i podstiču nas na odgovorno korištenje resursa.

 Osim toga, Tomislav nam otkriva kako je saradnja sa kompanijom STARline obogatila njegovo iskustvo vožnje električnog vozila, pružajući mu podršku i stručnost u svakom koraku. Kroz njegove riječi, osvježavamo perspektivu o električnim vozilima i motivišemo ljude da razmotre prednosti elektromobilnosti kao ključnog koraka ka održivijoj budućnosti.

Kako biste opisali svoje iskustvo u vožnji električnog Mercedes-Benz vozila i šta vas najviše impresionira u vezi s tom vrstom vožnje?

Prvo što primjetite tokom vožnje električnog Mercedes-Benz vozila je potpuna tišina. Nedostatak zvuka motora doprinosi smirujućem okruženju i pruža potpuno novo iskustvo vožnje. Glatkoća ubrzanja, bez bilo kakvih trzaja dodatno pojačava osjećaj komfora i prestiža. Impresionira me trenutna reakcija na pritisak papučice gasa. Električni motori omogućavaju trenutačno ubrzanje, što vožnju čini dinamičnom i uzbudljivom. Bez potrebe za mjenjanjem brzina, vožnja postaje jednostavna i laka. Domet električnog Mercedes-Benz vozila pruža mi samopouzdanje i eliminira bilo kakvu zabrinutost o rasponu baterije tokom svakodnevnih putovanja. To je posebno važno kada su brze punionice dostupne, omogućavajući duža putovanja bez kompromisa.

Održivost je ključna vrijednost koja se ističe tokom vožnje električnog vozila. Vožnja bez emisija izduvnih gasova osjeća se kao doprinos očuvanju životne sredine, čineći svaki put ekološki prihvatljivim činom.

Kako je došlo do saradnje između vas i kompanije STARline i kako ta saradnja doprinosi vašem iskustvu u vezi s električnim vozilima?

Saradnja je proizašla je iz zajedničkog entuzijazma prema ekologiji, električnim vozilima, te ljubavi prema prirodi i čistom okolišu. Cijeli tim u STARline je posvećen pružanju vrhunskih usluga podrške, poput stručnih savjeta, ali i ideji da vrhunska tehnologija i dizajn automobila mogu biti usklađeni sa potrebama modernog čovjeka i očuvanju okoliša. Svjestan sam da pojedinac ne može promijeniti svijest društva o očuvanju okoliša, ali od nečega moramo početi. Ja svojim primjerom pokušavam da skrenem pažnju na zagađeni zrak u Sarajevu, u domaćinstvu koristim solarne panele za punjenje vozila i osjećam se dobro zbog toga, jer vjerujem da možemo popraviti mnogo toga kada se radi o zagađenom zraku i odgovornom trošenju energije.

Saradnja sa STARline-om omogućila mi je i pristup odličnom servisnom timu. Imajući specijalizovanu podršku za električna vozila pruža mi dodatnu sigurnost i pouzdanost u vezi sa održavanjem i rješavanjem eventualnih pitanja koja se mogu pojaviti tokom upotrebe električnog vozila.

Kako Mercedes-Benz električna vozila zadovoljavaju vaše potrebe u pogledu praktičnosti i svakodnevne upotrebe?

Mercedes-Benz električna vozila savršeno zadovoljavaju moje potrebe. Njihov domet omogućuje i duže putovanje uz planiranje, a opet uživam u inovativnoj tehnologija koja je u skladu sa prirodom i olakšava svakodnevnu upotrebu automobila. Praktičnost punjenja i intuitivne kontrole dodatno čine vožnju jednostavnom i prilagođenom mom načinu života, a to su ljubav prema prirodi, briga za okoliš i čist zrak. Punjenje je postalo jednostavno i efikasno, bilo da se radi o kućnom punjaču ili brzim punionicama na putu. Ova fleksibilnost omogućava mi da lako integrišem punjenje u svoju svakodnevnu rutinu, čime eliminišem zabrinutost o rasponu baterije. Integracija tehnoloških inovacija u unutrašnjosti vozila čini svakodnevnu vožnju udobnom i povezujućom. Sistem upravljanja informacijama i zabavom prilagođava se mojim preferencijama, čime se omogućava lako upravljanje svim aspektima vožnje. Dodatno, autonomne funkcije unapređuju sigurnost i doprinose manjem naporu tokom vožnje.

Posebna pažnja se posvećuje dizajnu i kvalitetu unutrašnjosti, od ergonomskih sjedišta do premium materijala, stvarajući harmoničan ambijent koji podržava moje svakodnevne potrebe. Mercedes-Benz električna vozila nude visok nivo luksuza i performansi, bez žrtvovanja praktičnosti ili efikasnosti. U suštini, Mercedes-Benz električna vozila ne samo da zadovoljavaju moje potrebe u pogledu praktičnosti i svakodnevne upotrebe, već podižu iskustvo vožnje na novi nivo, kombinujući tehnološku inovaciju, dugi domet i luksuzni dizajn u održivom paketu.

Kako STARline pridonosi vašem iskustvu u vožnji električnog vozila i koje usluge posebno cijenite?

STARline ističe svoju vrijednost pružanjem brzih rješenja i savjeta, čime olakšava moju vožnju električnog Mercedes-Benz vozila. Također, stručnost osoblja i podrška sa neizostavnim osmijehom kada dođem u salon ili na servis, pružaju dodatni osjećaj sigurnosti.

Posebno cijenim njihov angažman u edukaciji o elektromobilnosti, gdje profit nije na prvom mjestu, već briga za čist zrak i prirodu pokušaj da učinimo nešto dobro za sebe, ali i za generacije koje dolaze.

Kako se vaše iskustvo u vožnji električnog vozila razlikuje od tradicionalnih modela, s obzirom na performanse i održivost?

Moram reći da moje iskustvo vožnje električnog vozila je dugo svega nekoliko mjeseci, ali do sada sam izuzetno zadovoljan. Prije svega trenutačni odziv elektromotora čini vožnju izuzetno dinamičnom i uzbudljivom, pa možemo reći i zabavnom. Performanse su zaista impresivne, ubrzanje, kočenje, upravljivost kao da plovite, ako još na to dodamo i održivost, onda sve ovo doprinosi osjećaju zadovoljstva. 

U usporedbi s tradicionalnim modelima automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, odnosno automobila koja koriste fosilna goriva, električna vozila pružaju inovativnu alternativu koja zaslužuje pažnju, te se savršeno uklapa u moderni životni stil i brigu o okolišu i našoj budućnosti.

Kako biste motivisali ljude da pređu na električna vozila, posebno one koji su još uvijek skeptični ili neupućeni u prednosti elektromobilnosti?

Naravno da nam je to sve novo i prirodno je da su mnogi skeptični, ali električna vozila predstavljaju budućnost održive mobilnosti, pogotovo ako ih punimo na način da koristimo obnovljive izvore energije, u mom slučaju to su solarni paneli.

Njihova ekološka priroda, niska emisija, tehnološke inovacije, ali kada gledamo dugoročno i financijske prednosti, čine ih neizbježnim izborom. Potičem svoje prijatelje i sve one sa kojima razgovaram na ovu temu da istraže ove prednosti, educiraju se i pridruže globalnom pokretu prema održivijem načinu vožnje automobila. Za svaku promjenu treba vremena, ali mišljenja sam da je promjena moguća da živimo kvalitetnije i udišemo čist zrak.