Izvoz

Ukrajina glavni dobavljač suncokretovog ulja i kukuruza za EU


Ukrajina je u prvom tromjesečju potvrdila poziciju glavnog dobavljača suncokretovog ulja i kukuruza za Europsku uniju, a znatno je povećala i izvoz sojinog ulja, pokazuju podaci Eurostata.

Bruxelles je u lipnju prošle godine zbog ruske invazije na Ukrajinu privremeno obustavio carine na uvoz ukrajinskih proizvoda, podsjeća Eurostat.

U prva tri ovogodišnja mjeseca suncokretovo ulje bilo je glavni ukrajinski izvozni proizvod u EU, s udjelom u uvozu od 86 posto, kao i u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je Eurostat.

Na drugom je mjestu ljestvice dobavljača suncokretovog ulja Moldova s udjelom u europskom uvozu od pet posto, upola manjim nego na početku prošle godine, a na trećem Srbija sa četiri posto, kao i u 2022.

EU u prvom tromjesečju nije uvozio suncokretovo ulje iz Rusije koja je lani bila na trećem mjestu s udjelom u uvozu od šest posto.


Ukrajina je u prva tri ovogodišnja mjeseca zadržala vodeće mjesto i na ljestvici dobavljača kukuruza, s udjelom u uvozu EU od 71 posto, kao i na početku 2022.