BIZcomment

BIZNIS BAROMETAR: Rast a ne propast


Jedni propadaju, drugi se koprcaju, treći napreduju, stranci od Bosne i Hercegovine ne odustaju… Pritom mislim na definitvno zatvaranje Tvornice silicijum metala u Jajcu u privatnom vlasništvu; odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da zaustavi stečaj u Tvornici uređaja iz oblasti prercizne mehanike, elektromehanike, optike, optoelektronike i elektronike „Zrak“ u Sarajevu u većinskonm državnom vlasništvu i odluku stranog investitora u Varešu da radi potreba budućeg biznisa rekonstruiše željezničku prugu Vareš – Podlugovi dugu 24,5 kilometara. U kontekstu privrednih događaja u posljednjoj sedmici maja ova tri na izvjestan način odslikavaju aktuelno stanje domaće privrede.

Novi proizvodni kapaciteti započinju proizvodnju uglavnom zahvaljujući strancima. U Mostaru je otvoren savremeni pogon za proizvodnju montažnih kuća čiji je investitror i vlasnik grupacija Ekon ImmoGroup i Ekon Cutnology, a u Laktašima potpisan ugovor za izgradnju tvornice šasija za mašine vrijedne 40 miliona euro. Rastu tvornice ali i prodaja nekrtetnina, posebno stanova što je ohrabrujući podatak objavljen u sedmici koju smo ispratili.

Od svega najviše ipak raduje činjenica da je Vijeće ministara BiH održalo sjednicu bez trzavica i problematičnih stavova kakvi su u prošlosti ometali njegov normalan rad. Iz aspekta budućnosti pažnju privlači razvojno investicijski program institucija BiH za period 2023-2025. Njime je planirano 279 projekata vrijednih 2,6 milijardi KM pri čemu je 1,3 milijarde u direktnoj funkciji socioekonomskog razvoja. Dakle dinamičnijeg poslovanja i boljeg života.

Pri tom vlast je konačno shvatila da se mora ozbiljno pozabaviti poljoprivredom, dakle ishranom stanovništva za što je jedan od osnova i popis poljoprivrede 2023-2026. Na tome inače insistira i Evropska unija shodno činjenici da je BiH dobila satatus kandidata za članstvo u toj zajednici država.

Nije dakle sve tmurno unatoč oblacima i kišama koje nas prate ovog proljeća a posebno u sedmici koja je završena. Ušli smo u novi mjesec s novom nadom da će sve biti bolje. Moralo bi!